Svenska hjältars jury 2021 – de utser årets hjältar

Kristina ”Keyyo” Petrushina, Daniel Norberg och Hanna Ferm är alla högaktuella med olika projekt.
Under hösten axlar de även ett gemensamt hedersuppdrag: att utse Sveriges vardagshjältar.
– Det är så fantastiskt att få ta del av alla dessa insatser och hjältedåd som människor gör runt om i landet, säger Kristina Petrushina.

I 15 år har Svenska hjältar hyllat personer runt om i landet som på olika sätt, i stort och i smått, gjort skillnad för sina medmänniskor. I år välkomnades tre nya stjärnor till hedersuppdraget som medlemmar i Svenska hjältars jury. Kristina ”Keyyo” Petrushina är en av dem.

– Det är en jättestor ära att vara med i Svenska hjältars jury eftersom jag har sett galan i flera, flera år och tycker att det är en av de bästa kvällarna på året. En kväll som är garanterad med värme, kärlek och glädje. Det är fint att få vara med och gå igenom alla bidrag och kandidater, säger Kristina Petrushina.

Under hösten har juryn, under ledning av ordförande Kristin Kaspersen bestämt vilka personer och föreningar som ska hyllas på den stjärnspäckade galan på Cirkus i Stockholm, som sänd på Aftonbladet och TV 4 kl 20:00 den 17 december.

– Det är fantastiska människor som är nominerade så det är både intressanta historier men även personer att bli inspirerad av, säger Kristina Petrushina.

Kristina ”Keyyo” Petrushina på jurymöte hos Svenska hjältar.
Kristina ”Keyyo” Petrushina på jurymöte hos Svenska hjältar.

Komikern och artisten Daniel Norberg är även han ny medlem.

– När jag fick frågan om jag ville vara med i Svenska hjältars jury så var det ett självklart ja för jag inspireras väldigt mycket av människor som har mod och civilkurage och som vågar kasta sig ut när de ser någonting i samhället. Det är jättehäftigt att få vara en liten del av det, och få lyfta fram riktiga hjältar, säger Daniel Norberg.

”Inspireras jättemycket”

Under mötena har han särskilt lyft personer och hjältedåd som han hoppas kan ge ringar på vattnet.

– Jag kan nog ärligt talat säga att det har varit flera tillfällen i mitt liv när jag inte haft det här modet som de nominerade har. Jag inspireras jättemycket av det de gjort och hoppas att jag framöver själv kommer ha det där modet, säger Daniel Norberg.

Artisten Hanna Ferm är årets tredje nya medlem i Svenska hjältar-juryn. För henne var det just möjligheten att lyfta civilkurage och medmänsklighet som lockade.

– För mig är Svenska Hjältar en gala fylld av hopp. Och det känns fint att få vara del av en gala med ett så betydelsefullt och djupt budskap och som samtidigt fokuserar på det fina och hoppfulla, säger Hanna Ferm.

Svenska hjältars jury 2021: Kristin Kaspersen, Kodjo Akolor, Marika Carlsson, Daniel Norberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Antje Jackelén och Micael Bydén. Saknas på bilden gör Janne Andersson, Hanna Ferm och Anders Bagge.
Svenska hjältars jury 2021: Kristin Kaspersen, Kodjo Akolor, Marika Carlsson, Daniel Norberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Antje Jackelén och Micael Bydén. Saknas på bilden gör Janne Andersson, Hanna Ferm och Anders Bagge.

Nu arbetar hon liksom de andra jurymedlemmarna med att gå igenom nomineringarna till årets gala.

– Att få ta del av alla hjälteberättelser har varit väldigt berörande, och framförallt inspirerande. Jag blir alldeles varm i kroppen av att se hur många eldsjälar vi har omkring oss, säger hon.

Daniel Norberg säger att han imponeras av de hjältar som klivit in och räddat liv, men lyfter samtidigt vikten av att uppmärksamma även de små hjälteinsatserna som kan betyda oerhört mycket.

– När man tänker på ordet hjälte tänker man lätt på en person som flyger omkring och räddar människor i nöd. Men en hjälte kan också vara en vardagshjälte. Det kan vara någon som hjälper en person att handla eller som bara är en bra vän till en person som behöver det, säger Daniel Norberg.

Daniel Norberg är ny i Svenska hjältars jury.
Daniel Norberg är ny i Svenska hjältars jury.

Kristina Petrushina berättar om erfarenheter där små insatser gjort stor skillnad.

– För mig är det modigt att våga stå upp och höja rösten eller ta någons parti trots att situationen kan bli jobbig, eller att det kan bli lite dålig stämning. Jag har andra som gjort det för mig och det har betytt jättemycket. Och jag har också gjort det för andra, säger Kristina Petrushina.

En hel kväll av kärlek

Under de 15 år som Svenska hjältar funnits har målet varit att uppmärksamma insatser och initiativ som är viktiga men som ofta inte syns i media.

– Vi är i dag omringade av ett enormt nyhetsflöde och har av naturen lättare att ta till oss negativa och dåliga nyheter. Därför är det så fint att ha en hel kväll ägnad till bara kärlek för världen är full av extremt fina människor och det är viktigt att lyfta fram den snällheten också, säger Kristina Petrushina.

Jurymedlemmar som är med sedan tidigare år är programledare Kristin Kaspersen, förbundskapten Janne Andersson, komikern Marika Carlsson, överbefälhavare Micael Bydén, programledaren Kodjo Akolor, ärkebiskop Antje Jackelén och producenten Anders Bagge.

Svenska hjältar utses i bland annat kategorierna Årets livräddare, Årets skyddsängel, Årets Hållbarhetshjälte och Årets djurhjälte.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE