Pieter dokumenterar kärlekshistorier i flykten från Ukraina

Kärleksberättelser kan vara oerhört vackra, men också brutalt smärtsamma.
Vid Polens gräns mot Ukraina skildrar fotografen Pieter ten Hoopen flyktingsituationen ur ett ovanligt perspektiv.

– Jag berättar kärlekshistorier för det är något alla människor kan relatera till, säger Pieter ten Hoopen.

Zoriana, 38, håller om sin 7-åriga dotter Olesya i ett rum i ett kloster i Polen. Hon är änka sedan hennes man dog för några år sedan och hon har tillsammans med barnen flytt från Lviv i Ukraina. För den prisbelönta fotografen Pieter ten Hoopen, som är i Polen i samarbete med Sverige för UNHCR, berättar mamma Zoriana att de flytt i panik trots att passen som hon lämnat in för förnyelse vid krigets start inte blivit klara.

Mitt i natten innan vi körde iväg till gränsen körde jag till kyrkogården i byn och gick till min mans grav för att ta farväl. Jag berättade för honom att jag skulle komma tillbaka och det bara skulle vara tillfälligt.

Zoriana säger att de knappt fick med sig något. Kläderna som de bär hade de på sig när de flydde. Men nu är de i säkerhet i klostret och barnen som tidigare varit rädda är nu lugna.

Zoriana, 38, är änka och flydde ensam med barnen. Här med 7-åriga dotter Olesya.
Zoriana, 38, är änka och flydde ensam med barnen. Här med 7-åriga dotter Olesya.

”Har knappt fått med sig någonting”

Det finns många likheter med de andra familjer som Pieter ten Hoopen träffat i Polen under sitt arbete med fotoprojektet ”Love stories”. Hans mål är att övervinna de stigman och stereotyper som finns kring flyktingar genom att berätta om sådant alla människor kan relatera till.

– De som flyr gör det inte för att de vill se ett annat land. De flesta har trots kriget inte tänkt att de ska fly utan har gjort det väldigt spontant när bomber börjar falla. De har tvingats lämna sin trygghet och kanske relationer, personer och platser som är viktiga. Många har knappt fått med sig någonting. Ibland inte ens sina pass eller barnens pass, berättar Pieter ten Hoopen.

Varje dygn anländer över 100 000 flyktingar till Polen från Ukraina.
Varje dygn anländer över 100 000 flyktingar till Polen från Ukraina.

I Polen dokumenterade Pieter ten Hoopen under flera dagar människor som anlände med de fullsatta tågen som rullat in över gränsen från Ukraina.

– Ofta pratar man om en flyktinggrupp som nummer, antal människor som är på flykt. Men bakom numren finns människor och mänskliga öden.

Paret Sarakina och Smagin från Krivi Rog i Ukraina har tagit sig till Polen.
Paret Sarakina och Smagin från Krivi Rog i Ukraina har tagit sig till Polen.

Ett spädbarn under filten

Vissa kärlekshistorier Pieter ten Hoopen berättar genom sina bilder är brutala. De handlar om kvinnor och barn som tvingats lämna sina älskade män och pappor kvar i kriget. Men det finns också kärlekshistorier har ett lyckligt slut. Som Sarkina och Smagin från Krivi Rog i Ukraina.

– Jag såg pappan stående med filten. Det hade börjat snöa ganska ordentligt. När jag gick förbi tittade jag ner och såg att det var en liten bebis där innanför filten och började prata med dem. Deras buss till Warszawa skulle gå strax efter så jag hann inte fråga vad han gjorde där, om han kanske sedan innan jobbade i Polen som många ukrainska män gör. Jag misstänker att han gjorde det, säger Pieter ten Hoopen.

Bogdan, 13, matar sin 8 månader gamla lillebror.
Bogdan, 13, matar sin 8 månader gamla lillebror.

I ett kloster i Przemysl i Polen flaskmatar Bogdan, 13, sin 8 månader gamla lillebror. De har haft tur. Vid flykten från Horokhiv, inte långt från Belarus i norra delen av landet, kunde hela familjen följa med.

– Bogdan har fem syskon och om en familjefar har fler än tre barn tillåts han lämna landet, för att kunna försörja dem. Så här var hela familjen samlad med både pappa och mamma och alla barn, säger Pieter.

Nu väntar Bogdan och hans familj på att få sina papper i ordning med mål att kunna resa vidare till Kanada där de har familj.

Vännerna Mohannad, 29, från Irak och Abraham, 23, från Storbritannien har tagit sig ut ur Ukraina via Polen.
Vännerna Mohannad, 29, från Irak och Abraham, 23, från Storbritannien har tagit sig ut ur Ukraina via Polen.

Mjukisdjuret var det enda

På en annan plats mötte Pieter ten Hoopen två vänner som flytt tillsammans.

– Mannen som var från Irak jobbade som ingenjör i Ukraina och hade skadat sig i flykten. Hans kompis till höger var från England och studerade medicin i Ukraina. Så alla som flydde var inte ukrainska medborgare men de drabbades på olika sätt.

En sak skilde sig dock starkt från tidigare krig Pieter ten Hoopen bevakat.

– Det som var väldigt konstigt på något sätt här var att det var så många kvinnor och barn. Från andra krig och kriser är jag van vid att det är många fler män med i flyktingströmmen.

Mjukiskaninen var det Liesbeta, 8, fick med sig i flykten från Ukraina.
Mjukiskaninen var det Liesbeta, 8, fick med sig i flykten från Ukraina.

I ett rum i ett flyktingboende i Przemysl står Liesbeta som är 8 år gammal och kramar sitt mjukisdjur. Pieter ten Hoopen hade frågat henne om hon lyckats få med sig något i flykten. Det var då hon hämtade mjukiskaninen och berättade.

Jag har många mjukisdjur men lyckades bara ta den här i allt hast. Människorna på hemmet här har gett mig massor med olika mjukisdjur nu.

Bilderna som Pieter ten Hoopen tar ska bli en del av en större fotoutställning i samarbete med Sverige för UNHCR. Under flera år har han dokumenterat kärlekshistorier i olika krig och katastrofer.

10 miljoner människor på flykt

UNHCR, FN:s flyktingorgan, är på plats i Ukraina och grannländerna och leder arbetet med att koordinera hjälpinsatser och sätta människor på flykt i säkerhet. Sedan kriget startade har hittills runt 10 miljoner människor tvingats fly sina hem. Just nu transporterar UNHCR nödhjälp till 1,5 miljoner människor inne i Ukraina.

– Situationen i Ukraina är otroligt svår. UNHCR finns på plats och når ut med nödhjälp, men skulle kunna nå ännu fler om det blev vapenvila åtminstone. Det är en mycket mycket svår situation och människor behöver det allra mest grundläggande, säger Åsa Tillberg Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Även i grannländerna är situationen svår eftersom det kommit många flyktingar under kort tid.

– Moldavien som är ett av Europas fattigaste länder har tagit emot flest flyktingar i förhållande till sin egen folkmängd så det är en enorm påfrestning. UNHCR finns på plats i alla länder och bistår och hjälper myndigheterna med det som behövs, säger Åsa Tillberg Widell.

För Sverige för UNHCR är projektet ”Love stories” med Pieter ten Hoopen ett viktigt sätt att lyfta situationen för människor som flyr.

– Vi vill visa människorna bakom flyktingstatistiken. Det blir så kliniskt när man talar om miljoner, det är enorma siffror. Med ”Love stories” får man se individerna som flyr och då är det också lättare att relatera och identifiera sig, säger Åsa Tillberg Widell.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.