PRESENTERAS AV

Jonas räddade livet på kvinna

avJohanna Hellsten

SVENSKA HJÄLTAR

”Det känns som jag vunnit ett VM”

1 av 2 | Foto: NICLAS RYBERG
HÖRDE ETT LARM Jonas Helwig agerade snabbt när han såg branden. Han tog sig in i lägenheten och fick ut den 65-åriga kvinnan.

23-årige Jonas räddade den 65-åriga kvinnan ur den brinnande lägenheten.

Han agerade helt rätt – och imponerade på brandmännen.

– Det känns bra, ingen vet hur det kunnat sluta, säger Jonas Helwig.

Jonas Helwig, 23, kom gående längs Roslagsgatan med sina vänner i går kväll.

De hörde plötsligt ett larm och insåg att det var en brandvarnare. De tittade upp och såg en kvinna komma ut på balkongen.

Kvinnan chockad

– Hon sa att det brann. Men hon var nog chockad och blev förvirrad för hon gick bara in igen utan att stänga balkongdörren. Det kom ut lite rök och så såg jag en eldsflamma, säger Jonas.

Kompisgänget agerade snabbt. De larmade och varnade grannar.

Jonas tog sig in i lägenheten och fick ut den 65-åriga damen. Branden – i soffan – försökte han kväva med en filt men den blev honom övermäktig.

Men brandkåren kom snabbt och tog över släckningsarbetet. Brandmännen ger Jonas en eloge.

”Rådigt ingripande”

– Det var ett rådigt ingripande. Han kommer vid ett fint tillfälle att få en utmärkelse, säger Max Tollqvist, stabschef, räddningstjänsten.

Kvinnan togs omhand av sjukvårdspersonal. Jonas Helwig fick föras till sjukhus för lättare rökskador, men mådde sent i går kväll bra med tanke på omständigheterna.

– Det känns som jag vunnit ett VM. Det är en härlig känsla att veta att ingen kom till skada och att vi fick ut kvinnan, säger han.