PRESENTERAS AV

8-årige Jacks fina gest i mataffären – skänkte allt till hemlös

avMalin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

När åttaårige Jack Karlsson såg den hemlöse mannen sitta utanför butiken vände han upp och ned på plånboken – och gav en stor kram.

– Jag tänkte att han förtjänade det, säger han.

Åttaårige Jack hade varit med sin mamma och Josefine Karlsson och handlat på Willys i Landskrona när han såg en hemlös man sitta utanför affären. Jack kollade i sin plånbok om han hade något att ge. 

– Jag hade pengar i den och tänkte vad bra för då kan jag ge honom pengar.

Förutom pengar gav Jack honom även en glass och en stor kram. 

– Jag tänkte att han förtjänade det, säger han och fortsätter: 

– Jag frågade om han ätit och om hade något att äta och leva på och han svarade ja. Så stod vi och snackade och det var trevligt, säger Jack.

Jack tänker att flera kanske kan ta efter honom.

– Man kan göra på olika sätt. Man kan göra som jag gjorde, stå och snacka, ge mat och så.

1 av 2 | Foto: Privat
Jack såg den hemlöse mannen och började prata med honom.

Hyllas av mamman: ”Fått oss vuxna att tänka om”

Mamman Josefine uppmärksammade Jacks godhet i ett inlägg i en stor Facebookgrupp för tjejer – i skrivande stund har över 2700 gillar inlägget

När vi har betalt ber grabben om en glass och jag öppnar paketet och ungen försvinner ut, han öppnar sin plånbok och tömmer den i den hemlöses kopp och ger honom glassen. Han frågar om mannen ätit idag och får till svar att han faktiskt fått flera mål idag utav snälla kunder från Willys så som han själv. Grabben svarar ”vad bra. Behöver du något?” Mannen ler och säger att han hade behövt en kram och grabben ger honom världens kram och önskar honom en trevlig dag” skriver hon om händelsen. 

– Jag tycker det är jättefint. Han har gjort sådant här sedan han var liten, innan ens vi hade något inflytande, det är lite han som har fått oss vuxna att tänka om, säger Josefine Karlsson.

Enligt henne gav han bort en macka som treåring till en annan person som satt utanför en butik.

– Det var där det hela började hos oss allihopa. Man har varit lite trångsynt innan och trott på allt som står – att man ska inte ge pengar eller mat, att det är organiserat. Men grabben har fått oss att tänka om gällande det, det är han som har lärt oss något och inte vi honom.

Jack har även sett till att hans kläder och skor som är för små skänks bort till behövande.

– Det är massa små grejer hela tiden som betyder något för oss men som har en stor betydelse för andra. Det är rätt så fantastiskt att en så liten kan förstå det faktiskt.

Anton är 8 år – och redan miljöhjälte 00:60
ARTIKELN HANDLAR OM