Svenska hjältar

Våldtogs – nu hjälper de andra som utsatts för sexuellt våld

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Här är Årets Medmänniskor: Julia Östfeldt och Emma Blomdahl.

GÄVLE. Det blev kramar, konfettiregn och glädjetårar.

När Julia Östfeldt, 21, och Emma Blomdahl, 26, på föreningen Tillsammans får veta att de utsetts till Svenska Hjältars Medmänniskor 2016 under skolturnén i Gävle ville applåderna aldrig ta slut.

– Det var länge sedan man kände sån lycka, säger Julia Östfeldt.

Svenska Hjältars jurymedlem och ständige programledare Mark Levengood bjöd på en riktig glädjechock. Han överraskade Julia Östfeldt och Emma Blomdahl rejält under Svenska Hjältars skolturné i Gävle. Inför 700 skolelever och i ett konfettiregn på Esplanaden får de veta att de utsetts till Svenska Hjältars Medmänniskor 2016 och busvisslingarna och applåderna vill aldrig ta slut.

– Det är obeskrivligt, det är sånt jätterus, säger Julia Östfeldt.

Det är för sitt arbete med föreningen Tillsammans som de får utmärkelsen. Föreningen grundades för att sprida kunskap om sexuellt våld – och finnas där för för den som utsatts. Både Julia och Emma har själva utsatts för sexuellt våld och träffades på gruppterapin på Akutmottagningen för våldtagna kvinnor och blev vänner. De bestämde sig för att tillsammans krossa fördomar och tabun om vilka som utsätts för sexuellt våld, och startade föreningen Tillsammans.

Två tagna hjältar

I dag reser de runt i landet och föreläser på skolor där man pratar om frågor som vad schysst sex är och hur man har schysst sex. De syns även på sociala medier och erbjuder stöd via mejlkontakt och på chatforum. Man ordnar också olika grupper i Stockholm och Göteborg, där man tar upp olika ämnen som synen på kroppen, hur man hanterar ilska och sex.

Det är två märkbart tagna Svenska Hjältar som kliver av scenen. Känslorna har inte riktigt landat än. Och man kan förstå deras glädje. Att man nu utsetts till Svenska Hjältars Medmänniskor är ett kvitto på att deras arbete med Tillsammans är viktigt.

– Det är så ofta vi får höra att sexuellt våld är privat och vi ska inte prata om det, det är lite tabu. Genom att vi får ett pris för att vi pratar om det så tänker jag att det finns inget som kan tysta oss nu. Det är bara genom att prata om det som vi kan utrota sexuellt våld, säger Emma Blomdahl.

”Känns galet”

Hur känns det nu när ni utsetts till Svenska Hjältar?

– Det känns overkligt, glädjefyllt och galet, säger Emma Blomdahl.

– Min första tanke var att jag måste ringa mamma och pappa för jag vet att det kommer att bli så glada och stolta över oss, säger Julia Östfeldt.

Vad tänkte ni när ni stod på scenen och fick beskedet av Mark Levengood?

– Jag tänkte att det är ett skämt. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle hända här i Gävle under skolturnén, säger Emma Blomdahl.

Hur ska ni fira utmärkelsen?

– Vi ska fira stort med föreningen för vi heter ju Tillsammans, det är inte bara Julia och Emma det här är så mycket större än oss. Vi måste såklart dela den här glädjen med våra medlemmar och visa vår tacksamhet för alla runt oss, det är deras förtjänst att vi kunnat göra det här, säger Julia Östfeldt.

Anna Lundkvist

Publisert:

LÄS VIDARE

Lasse förvandlar matsvinn till middag för de behövande

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Mark Levengood

Svenska hjältar

Julia Östfeldt

Emma Blomdahl

Föreningen Tillsammans

Metoo