PRESENTERAS AV

Rekord för hjältarna i tv

SVENSKA HJÄLTAR

969  000 såg Svenska Hjältar-galan i TV4

Foto: Isak Hardo, Agneta Josefsson, Sanna Nerstrand, Alexandra Andersson, Sussi Janson och Bertil Johansson är Svenska Hjältar 2010.

Nära en miljon såg sex hjältar hyllas i TV4 för sina hjälteinsatser.

En rejäl rekordnotering från tidigare år.

– Jag är alldeles överväldigad, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Förra året valde 840 000 tv-tittare att slå på TV4 för att se Svenska Hjältar-galan.

I år slogs de siffrorna. Med råge.

969 000 människor såg hjältarna Agneta Josefsson, Isak Hardo, Alexandra Andersson, Bertil Johansson, Sanna Nerstrand och Sussi Janson hyllas för sina hjältedåd på Cirkus i Stockholm.

– Det är fantastiskt. Det som är häftigast är att det här är helt vanliga människor som gjort helt fantastiska saker. Man behöver inte vara en superkändis för att det ska bli bra tv, säger Svenska Hjältars projektledare på Aftonbladet, Liisa Aus.

”Behövs i svart nyhetsflöde”

Galan är kulmen på ett nyhetsarbete från Aftonbladet i samarbete med TV4 och produktionsbolaget OTW. Under hösten har Aftonbladet jobbat med att jaga Sverige runt efter hjältar som svenska folket nominerat. En jury med prinsessan Christina som ordförande har sedan valt ut sex vardagshjältar.

Varför slog galan rekord?

– Jag vet inte. Men kanske kände folk behov av den oförställda godhet som de Svenska Hjältarna utstrålar. Och det är väldigt bra historier. Människor söker efter sådant i ett nyhetsflöde som annars är svart, säger Jan Helin.

Och Aftonbladet lovar en fortsättning på succékonceptet.

– Ja, det kommer det att bli. Vi ska träffas efter helgerna för att ta det ytterligare ett steg. Vi vill också tacka TV4 och OTW för ett fint samarbete, säger Jan Helin.

– Bara för att vi hade en gala nu så är det inte slut. Man kan fortsätta nominera hjältar under hela året, säger Liisa Aus.


Här kan du nominera din vardagshjälte.