MILLAS MIRAKEL

Hon inspirerade hela Sverige att hjälpa svältande: Det låter svårt – men det är enkelt

Tillsammans har de inspirerat barn över hela landet att hjälpa andra.

Men när Milla tackade sin bror Marius på scenen brast det för henne.

– Det blev så mycket på samma gång, säger hon.

När Milla Martin, 9, bestämmer sig för att göra något så uträttar hon stordåd – eller mirakel som i fallet med Bullhjälpen.

Milla startade en bullförsäljning för att samla in pengar till de svältdrabbade barnen på Afrikas horn. Sammanlagt har Milla och hennes vänner samlat in mer än 200 000 kronor, något som har inspirerat barn över hela Sverige att göra samma sak.

”Gamla kan virka”

En självklarhet för Milla – ett odiskutabelt hjältedåd enligt juryn.

– Det låter svårt men det är enkelt. Om man är barn kan man baka muffins eller göra pärlhalsband. Är man ungdom kan man sälja sina leksaker och är man gammal så kan man virka dukar eller göra sylt, säger Milla.

Hennes rättframhet och ärlighet lockade till många hjärtliga skratt under gårdagens gala. Jurymedlemmen och ambassadören Jan Eliasson bjöd på den bästa summeringen:

– Ibland krävs det ett barns logik för att något ska hända.

Han överräckte priset till Milla Martin. När hon själv fick ordet passade hon på att tacka alla barn över hela Sverige som hjälpt till att baka – och sin storebror Marius som hela tiden stått vid hennes sida.

– Han har hjälpt mig ända sedan vi började, sa hon.

Därefter brast det för Milla – och för publiken på Cirkus.

– Det blev så mycket på samma gång. Jag var så glad, rörd och förväntansfull på samma gång, säger hon.

Men programledaren Mark Levengood visste bot.

Fick present av Saade

Han kallade in hennes idol Eric Saade som torkade Millas tårar och räckte över hennes överraskning. Och vilken överraskning sen: Tillsammans med sin familj fick hon en resa till Tanzania i Afrika för att göra studiebesök på olika barnhem och se hur hennes bullbak kan hjälpa – på riktigt.

– Det känns helt otroligt. Jag och mamma har pratat om det tidigare, att vi borde åka till Afrika med familjen. Det känns jättekul, säger Milla.

På jumbotronen bakom scenen fick hon sedan se hälsningar från barn från hela Sverige som också samlat in pengar till Afrikas horn.

Då kom ytterligare en överraskning.

Millas klass hade gömt sig i kulisserna och sprang ut för att hylla sin kompis. Med sig hade de givetvis – bullar. Tio kronor var priset, och sett utifrån den tid barnen lade ner så var det sannolikt en av de mest lönsamma försäljningarna.

– En av mina kompisar lyckades sälja för tusen kronor. Det var många som gav 500 och 100-lappar, säger Milla.

Skrev autografer

Efter galan gav hon sig ut i kändisminglet för att skaffa autografer till klasskompisarna. Men till hennes stora förvåning så var det hon själv som hamnade i centrum.

– Jag fick faktiskt skriva två autografer, en till en syster till en av killarna i Björnligan och en till en kändis. Men jag minns inte vem.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.