Får träffa Zlatan – efter revolten mot mobbarna

Hyllades av alla – från statsministern till Carola: ”Kände mig som Beyoncé”

Kvällens yngsta – och utan tvekan mest nervösa – stjärna var årets Ungdomshjälte Marwa Karim, 19.

Men när hon självsäkert stegade ut på hjältescenen och mottog publikens jubel var darriga ben utbytta mot långa kliv i livsfarligt höga klackar.

– Jag kände mig som Beyoncé, utbrister en lycklig Marwa.

Att den förr så osäkra Gävle-tjejen nu belönades för sitt mod att våga stå upp mot sina hatare, var en av kvällens många höjdpunkter. Och visst var det en skön revansch för Marwa som i tio år utsattes för så svår fysisk och psykisk mobbning att hon funderade på att ta sitt liv.

Och det är för det modet hon nu belönades. I och med sin blogg har hon inte bara bearbetat det hon utsatts för utan också hjälpt andra. 

Hyllades av Loreen

Någon som har direkt erfarenhet av mobbning är artisten Loreen. Hur mycket de där hårda orden faktiskt smärtar – och för alltid finns kvar hos den som utsatts – hördes på sångerskans röst när hon introducerade årets Ungdomshjälte.

– Jag var inte så populär i skolan som barn. De flesta i min omgivning tyckte att jag var konstig, vilket jag säkert var. Att vara mobbad är som att vara i krig – och det ska inget barn behöva utsättas för, säger Loreen.

När Erik Hamrén fick höra talas om Marwas mod tvekade han inte en sekund – självklart skulle den fotbollsintresserade tjejen få ta emot pris ur förbundskaptenens hand. Han passade också på att jämföra hjälten med dennes stora idol Zlatan.

– Precis som han har du en otrolig styrka och ett otroligt mod, du är fantastisk, säger Erik.

Får träffa idolen Zlatan

Och det var en överlycklig Marwa som först fick landslagströja nummer 10 med sitt namn, och sen den glada nyheten att hon kommer att få träffa Zlatan. Nästa vår kommer hon att vara med på en landslagsträning och se en match. Men bara att få träffa Hamrén betydde mycket.

– Jag beundrar honom, hans sätt att behandla sina spelare och det jobb han lägger ner. Han har precis som jag fått motta hat från omgivningen, säger Marwa.

Ett av kvällens mest rörande ögonblick var sen när bilderna av en liten Marwa med sin mamma Ibtissam, 45, rullade till tonerna av 8-åriga norska musikundret Angelina Jordans tolkning av klassikern ”I'll be there”. När mobbningen i sjunde klass äntligen uppdagades var det Ibtissam som blev Marwas största stöd. Att få dela kvällen med henne, sina syskon och sin fabror var viktigt.

– Jag trodde att jag skulle svimma på scen, jag var helt skakig. Att min familj fick se hur jag haft det men också få veta att de är orsaken till att jag i dag mår så bra, betyder allt för mig, säger Marwa.

Uppvaktades av statsministern

När Marwa sen klev av scen utbrast hon lyckligt att hon kände sig precis som en annan av sina stora idoler – Beyoncé – och kunde inte låta bli att nynna på monsterhiten ”Run the World (Girls)”. Ett passande val med tanke på hyllningarna som fortsatte strömma in under efterminglet med kändisarna.

Statsminister Stefan Löfven, Carola, artisten och bloggaren Rebecka Stella Simonsson och utbildningsminister Gustav Fridolin var bara några av dem som kom fram för att berätta hur viktigt och modigt det är att Marwa vågade berätta om mobbningen.

– Jag förstörde allt smink, jag grät så mycket, berättar Marwa efteråt och skrattar.

– Gustav Fridolin sa att han beundrar min styrka och inspireras av mig, att han ser upp till mig och ska fortsätta följa min resa. Att höra det och få stående ovationer betyder så otroligt mycket för mig.

Gilla Svenska Hjältar på Facebook

Svenska hjältar | Aftonbladet
Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.