Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Knockouten Dallas inte såg komma

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Boxaren i chock – avslöjas som hemlig vinnare i direktsändning

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
ALLT LJUS PÅ DALLAS När alla ficklampor riktades mot Dallas slog han ifrån sig med båda händerna. Sen satt han kvar i stolen en lång stund innan Tilde de Paula kunde föra en rörd Dallas till scenen.

Här får Dallas sitt livs överraskning.

Han hade ingen aning om att han var galans viktigaste gäst.

När allt ljus plötsligt vändes mot hans plats visste känslorna inga gränser.

Gråtandes leddes Rosengårds extrapappa till scenen för att motta priset för Årets Livsgärning.

Det var en både chockad och rörd Dallas som på Svenska Hjältar-galan mötte statsminister Fredrik Reinfeldt på scenen för att ta emot statyetten för Årets livsgärning.

– Det här är helt fantastiskt, jag är så glad för svenska folkets erkännande, sa han.

Vem vinnaren skulle bli var hemligt fram till sista stund.

Dallas hade bjudits in på galan som hedersgäst. Drygt en vecka före galan hade han dock drabbats av sin fjärde hjärtattack på kort tid och sonen Patrik hade vid flera tillfällen avrått sin far från att åka till Stockholm.

Men Dallas hade bestämt sig:

– Du får aldrig mer än du själv har gjort, och gör du inget så får du inget. Det här är fantastiskt och det finns inget som kan stoppa mig, säger han.

Riktad ljuskupp

Innan priset delades ut hade han och Patrik förts till ett annat rum för att göra en intervju med Aftonbladets webb-tv. Samtidigt förberedde sig Mark Levengood och publiken på att hylla Dallas i en vacker ljuskupp.

Dallas leddes in i salongen och sattes på en av läktarna. Plötsligt riktades allt ljus mot honom. Då brast det för den gamle boxaren.

– Innan vi gick in i salen igen sa min son: Nu kommer det hända något tror jag, är du beredd? När jag fick höra att jag hade utsetts till hjälte grät jag av glädje och mina tankar gick till min mor, säger Dallas.

Dallas, eller Dialy Mory Diabaté, har sedan han kom till Sverige i slutet av 1960-talet arbetat med ungdomar i stadsdelen Rosengård i Malmö. Med hjälp av boxning och en stor portion disciplin har han sedan dess hjälpt unga killar och tjejer på glid – och är i dag en självklar förebild för många unga och vuxna i Malmöstadsdelen.

Proffseleven på plats

Överraskningarna var inte över för Dallas. Bakom kulisserna gömde sig Ismael Koné, hans främste boxningsadept som i dag bor i Miami i USA.

Dallas tog sig an Ismael när han bara var åtta år gammal.

Han lärde honom att boxas – och att bygga upp sin självkänsla. I dag har Ismael pensionerat sig från boxningen med vinster i såväl OS som den amerikanska proffsboxningstoppen. När frågan kom om han vill komma till Sverige och hylla sin ”Pappa Dallas”, behövde han inte fundera länge.

Döpt son i hans namn

– Jag blev aldrig världsmästare i boxning som jag lovat men jag gav min son ditt namn. Du kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, du är pappan jag aldrig har haft, sa Ismael Koné till den annars så frispråkige Dallas som nu var mållös.

Efter galan fortsatte hyllningarna att hagla över Dallas.

Alla ville prata en stund med hela Rosengårds extrapappa.

När Dallas och hans grabbar senare på natten tackade för sig hade Dallas redan satt upp sitt nästa mål.

– Nobelpriset, sa Dallas och skrattade.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.