PRESENTERAS AV

Slåss mot rån – med kaffetår och kanelbulle

avMikael Löfström

SVENSKA HJÄLTAR

Grannarna i Bergsjön lyckades ta tillbaka den mörka trappan

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
”TRYGG TRAPPA” IGEN Efter att en kompis blev rånad vid trappan i Bergsjön i Göteborg vågade han inte längre gå själv från spårvagnen. Marcus Hedkvist och hans vänner turades om att möta honom – sen startade Marcus facebookgruppen ”Trygg Trappa”. – Alla är beroende av trappan för att ta sig mellan spårvagnen och sina hem. När vi nu står där känner folk sig trygga. Det är underbara positiva reaktioner, säger han.

Rånvågen satte skräck i ett helt bostadsområde.

Invånarnas motgift: kaffe och kanelbullar.

– Sedan dess har inte en enda polisutryckning behövt ske, säger initiativtagaren Marcus Hedkvist, 28.

Tre rån och flera rånförsök på kort tid – och alla vid samma plats.

De boende i Göteborgsstadsdelen Norra Bergsjön fick nog av terrorn vid den dåligt upplysta trappan.

– En vän blev rånad där i juli, sedan dess har vi tvingats turas om att möta honom vid spårvagnen eftersom han inte vågar gå själv, säger Marcus Hedkvist som efter att ytterligare rån och överfall skedde startade facebookgruppen ”Trygg Trappa”.

”Beroende av trappan”

Hundratals boende har de senaste veckorna utrustat sig med kaffetermos, fikabröd och solstolar. Tillsammans har de tagit tillbaka trappan.

– Alla är beroende av trappan för att ta sig mellan spårvagnen och sina hem. När vi nu står där känner folk sig trygga. Det är underbara positiva reaktioner, säger Marcus Hedkivst.

”Glömt bort underhållet”

Rånvågen har blåst bort. Nu är Marcus Hedkvist och de andra boendes mål att bilda en formell förening. De vill att kommunen får upp ögonen för problemen i området.

– Det känns som om de glömt bort underhållet av belysningen till exempel. Men nu har de börjat lyssna på oss, säger Marcus Hedkvist.