PRESENTERAS AV

Rymdhjältens nya uppdrag

SVENSKA HJÄLTAR

Christer Fuglesang och Mark Levengood först ut i hemliga juryn

I 14 år kämpade han för sin pojkdröm – hånad av svenska folket.

Nu är han beundrad av en hel värld.

– Christer Fuglesang är min hjälte, säger Svenska Hjältars juryordförande Mark Levengood, 43.

I höst ska Sveriges egen rymdhjälte själv få utse hjältar – Christer Fuglesang, 50, är en av tio framstående jurymedlemmar i Aftonbladets nya storsatsning Svenska Hjältar.

Resten av juryn är än så länge hemlig, medlemmarna kommer att avslöjas i tidningen under de närmaste dagarna.

– Det är verkligen kul att en så klassisk pojkhjälte finns med i juryn, säger Mark Levengood och sneglar beundrande på legendaren.

– När du gick ut på rymdstegen och hamrade, det var hjältemodigt. Står jag fyra meter upp på en stege blir jag stressad. Du stod åtskilliga mil över marken.

”Jag är ingen hjälte”

Christer Fuglesang är van att kallas hjälte efter att 44 miljoner hästkrafter i december tog honom, som första svensk, till rymden.

– Men själv ser jag mig inte som en hjälte. Det är någon som gör något utöver det förväntade, det jag gjorde var planerat, säger han.

– Något som jag verkligen tycker är ett hjältedåd är att våga stå upp för någon som blir mobbad i skolan, även om det i slutändan innebär att man själv blir mobbad.

Själv kämpade sig Christer Fuglesang igenom motgång efter motgång under 14 år.

Han blev en driftkucku både i humorprogrammen och ute i stugorna.

Ändå vägrade han ge upp sin pojkdröm.

– För mig var det hela tiden självklart att jag en dag skulle uppnå mitt mål, fast jag hade inte trott att det skulle ta så lång tid, säger han och skrattar.

”Inspirerar väldigt många”

Varför är Svenska Hjältar en viktig satsning, tycker du?

– Det är väldigt viktigt att lyfta fram allt det goda som görs av så många människor i samhället nästan dagligen. Jag är övertygad om att det kommer inspirera väldigt många att se hur mycket bra människor det finns i landet, säger Christer Fuglesang.