Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Mötet med Mandela: ”Han tog mig i sin famn”

Ingrid le Roux har hjälpt mammor och barn i Sydafrikas kåkstäder – i 40 år.

För sin livsgärning prisades läkaren på på Svenska Hältar-galan 2018, och berättade då om sitt första möte med Nelson Mandela.

– De bad mig undersöka honom dagen efter att han frigavs, säger Ingrid le Roux.

Läkaren Ingrid le Roux, 71, reste till Sydafrika 1972 där den dåvarande apartheidregimen styrde. Där startade hon vad som skulle komma att bli hennes livsverk – organisationen Philani som betyder ”att bli frisk”.

Aftonbladets Svenska hjältar-gala prisades Ingrid le Roux med utmärkelsen Årets livsgärning, för sitt mångåriga arbete i kåkstäderna.

Under ceremonin mindes läkaren tillbaka till 1990 och frigivelsen av anti-apartheidkämpen Nelson Mandela som 1994 blev president.

– Jag träffade honom första gången dagen efter att han hade frigivits från fängelset, säger Ingrid le Roux som hade kontaktats av ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu.

”Stor upplevelse”

Nelson Mandela bodde hemma hos Tutu den första natten, och skulle dagen efter träffa den svenska läkaren efter 27 år i fängelse.

– De ville att jag skulle undersöka honom. De var oroliga då det var väldigt stor uppståndelse kring Mandela, säger Ingrid le Roux.

Mötet med den framtida presidenten var starkt, minns läkaren.

– Han var otroligt karismatisk, och den här dagen var han så glad. Han tog mig i famn när jag kom in i rummet. Det var en stor upplevelse för mig.

Och inte nog med det. Genom åren har Ingrid le Roux och Philani fått påhälsning i Sydafrika av självaste kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia. De båda berördes djupt av besöket, och så här berättade drottning Silvia i Aftonbladet om mötet:

– Kungen och jag reser ju mycket och har sett mycket av världen. När vi är på statsbesök eller på privata resor så vill vi inte bara se det vackra i ett land. Vi försöker även titta bakom kulisserna.

– Jag minns när vi var i Sydafrika, då besökte vi en svensk läkare som var fantastisk. Hon tog hand om barn i kåkstäderna, barn som hade näringsbrist. Att se vad hennes insats betydde för barnens utveckling, det gjorde stort intryck.

– Då tänkte jag plötsligt: ”Vad gör jag själv för att hjälpa dem som har det svårt?

– Jag bestämde mig för att starta en stiftelse och fick hjälp av en fantastisk person, Antonia Ax:son Johnson som blev min styrelseordförande.

På scenen på Cirkus hyllades Ingrid le Roux av hela Svenska Hjältar-juryn, och Lill Lindfors räckte över statyetten. Nu ska Ingrid le Roux få ge sig ut på en äventyrsresa i Norrland, tack vare Kiruna guidetur.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.