PRESENTERAS AV

Firas, 18, räddade man från knivrånare

SVENSKA HJÄLTAR

”Han riktade kniven mot mitt bröst”

Foto: – Jag kände att rätt ska vara rätt, säger Firas Meftah, som ingrep när en man höll på att bli rånad på en buss i Falun.

En man rånades på sin mobiltelefon och sina solglasögon på en buss i Falun under tisdagskvällen. Då grep 18-årige Firas Meftah in och lyckades stoppa rånaren trots att han själv blev hotad med kniv.

– Jag tvekade inte en sekund, säger Firas till Aftonbladet.

Det var sent i tisdags kväll som Firas Meftah, 18, och hans flickvän klev på bussen vid Knutpunkten i Falun för att åka till Borlänge, skriver Dalarnas Tidningar. Då såg han hur en man som satt ned vinkade till sig honom från bakre delen av bussen. Framför mannen stod en annan man som precis tagit hans mobiltelefon och solglasögon. Mannen som höll på att bli rånad pratade engelska och sa ”Please help me, he took my phone”.

– Jag sa åt mannen att lämna tillbaka mobilen, men han lyssnade inte och jag sa åt honom igen, säger Firas Meftah till Aftonbladet och fortsätter:

– Då tog han fram en kniv och riktade den mot mitt bröst och sa åt mig att backa. Jag sa till min flickvän att springa ut.

”Det var mycket adrenalin”

Firas tog sig också ut ur bussen med mannen efter sig.

– Det var mycket adrenalin när han riktade kniven mot mig. Jag visste inte vad jag skulle göra, det var bara att ta händelsen som den kom, säger han.

Han bad två personer utanför om hjälp och sa till sin flickvän att ringa polisen. När mannen hörde det började han springa från platsen, men Firas sprang ikapp honom. Han puttade till mannen så han ramlade. Sedan höll han fast honom tills polisen anlände och kunde gripa den misstänkte rånaren. Firas berättar att han var rädd, men att det ändå var självklart för honom att ingripa.

– Jag tvekade inte en sekund. Jag agerade så som jag skulle vilja att andra hjälpte mig, om jag var i hans sits, säger han.

”Det var värt det”

Den dramatiska händelsen gjorde att Firas och hans flickvän missade bussen till Borlänge. I stället fick de skjuts av polisen tillsammans med mannen som blev rånad.

– Han var fortfarande livrädd, men det lättade lite när vi kom till Borlänge. Efteråt tackade han för hjälpen, han visste inte vad han hade gjort om vi inte hjälpt till. Jag lämnade mitt nummer och sa att han kan ringa när som helst, säger Firas.

Misstänkte rånaren anhållen

Mannen som hotade Firas med kniv är nu anhållen av åklagare, misstänkt för flera brott i samband med händelsen.

– Det är flera målsägare. Det började med olaga hot i centrum i Falun, sedan har vi en misstanke om ett fullbordat rån och ett försök till rån, säger Roland Nerpin vid polisen till Dalarnas Tidningar.

Som tur var kom ingen till skada och mannen som blev rånad fick tillbaka sina tillhörigheter.

– Fast jag satte mitt eget liv i fara så var det värt det. Han som satt där var helt hjälplös och kunde inte göra något, jag kände att det var det rätta, säger Firas Meftah.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun

Brott