PRESENTERAS AV

Busschauffören delar ut reflexer till barnen

avMalin Wigen

För att skydda sina yngre passagerare i mörkret har busschauffören Lars Sjölund, på eget initiativ, delat ut reflexer, skriver Piteå-Tidningen.

– Imorse var det ingen av dem som var utan reflexerna, säger han till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Lars Sjölund
Lars delar ut reflexer till skolbarnen.

Lars Sjölund jobbar som busschaufför. Varje dag hämtar han barn i åldrarna 6–17 år i Storsjön och kör dem till skolan i Lillpite i Piteå kommun. En resa som tar cirka en och en halvtimme.

– Jag har kört samma skolbarn så länge, jag har nästan kört deras föräldrar och föräldrarnas föräldrar. På något vis skapar det en relation till barnen trots att man inte har ett föräldraansvar över dem.

För att komma till skolan kör han längs en väg som är tungt trafikerad av större fordon som lastbilar då de bygger vindkraftverk där. Både han och boende i området har reagerat på att tjänstebilarna kör i hög hastighet – något som kan innebära fara för barnen.

– Två gånger i mitt liv har jag varit med om att två flickor blivit ihjälkörda av tyngre fordon, en av dem var min dotters klasskompis som väntade på skolbussen.

Med detta i åtanke fick Lars en idé. Han kontaktade sitt fackförbund och fixade så att han kunde hämta ut reflexer att dela ut. Nu har han delat ut cirka 100 reflexer som blinkar om man tänder dem.

– Jag har försökt att hitta olika sätt att stimulera dem att vilja ha på reflexerna.

Ska ordna tävling

Till exempel har Lars fixat sponsring så att han kan köpa godis till barnen inför julen. De kan vinna godis om de har reflexerna tända. Och en vecka innan jul har han sagt att de alla ska åka med reflexerna på hela vägen – så att de blir en rullande julgran.

Uppmaningarna verkar redan ha gett resultat.

– Imorse var det ingen av dem som var utan reflexerna.

Det är dock inte första året som han delar ut reflexer. Förra året gav han reflexer till ett 20-tal barn som flyttat dit från länder som Syrien, Irak och Eritrea.

– De började åka skolbuss med med mig och då gav jag dem reflexer och pratade med dem om vårt svenska mörker.

Han hoppas på att hans initiativ kan påverka barnen upp i vuxen ålder.

– Om man klarar av att stimulera barn när de är sex-sju år är sannolikheten stor att de kommer att uppträda likadant när de blir vuxna.

Följ Goda nyheter på Facebook för fler liknande artiklar

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM