Årets ungdomshjälte

Mika, 4, städar stadens gator på vägen hem

Av: 

Claes Olsson

SVENSKA HJÄLTAR

Kungsgatan i Norrköping hålls ren tack vare snart fyraårige Mika. Vid en promenad hem från förskolan fick han plötsligt för sig att börja plocka skräp, skriver Norrköpings Tidningar.

– Det är jättebra att han ser sådant och tycker att det är fel, säger mamma Karin Johansson till Aftonbladet.

För en dryg vecka sedan började snart fyraårige Mika plocka skräp på Norrköpings gator, rapporterar Norrköpings Tidningar.

– Det var en dag när vi gick hem från förskolan som han fick för sig att börja plocka upp skräpet och slänga det. ”Kör på”, tänkte jag, säger hans mamma Karin Johansson till Aftonbladet.

Städar sporadiskt

Nu har han fortsatt med det nyfunna intresset lite när andan faller på. På vägen hem eller när de är ute och leker. Men det är inte alltid han orkar.

– Jag hetsar honom inte. Han kom ju på det själv och jag uppmuntrar honom och ger beröm. Det är jättebra att han ser sådant och tycker att det är fel, säger Karin Johansson.

Hon har själv svårt att förstå varför folk lämnar efter sig så mycket skräp. Efter storhelger brukar det vara extra illa i stadens parker.

– För mig är det helt obegripligt att man lämnar det man tar med sig ut. Om man tar med sig en kasse med fika ut så tar man med sig den hem igen. Hur svårt kan det vara? Det borde man lära sig redan som barn.

Karin Johansson har delat med sig av Mikas miljökamp på Facebook för att visa hur enkelt det är. Kan hennes fyraårige son göra det, så kan även du.

  • Uppdatering: Den 1 augusti 2019 avled Mika till följd av en inflammation i tjocktarmen. På grund av en blodsjukdom, aplastisk anemi, var hans immunförsvar i princip obefintligt och förmågan att läka sår var också nedsatt. Detta ledde till att inflammationen krävde hans liv.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöhjälten Cornelis, 8 år, rensar skräp i naturen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets ungdomshjälte

Klimat & miljö

Barn & unga

Norrköping

Klimatförändringar