Hon skjutsar hem ensamma kvinnor på kvällen

Filippa Sandqvist tröttnade på att kvinnor kände sig rädda på kvällarna i Åkersberga.
Hennes initiativ ”Tjejskjutsen” ser till att ingen kvinna ska behöva gå hem ensam.
Idag är nära 2 000 kvinnor engagerade i Facebookgruppen.

Filippa Sandqvist, 32, har själv varit rädd och blivit utsatt för hot när hon rört sig ute på kvällarna. Hon minns särskilt en händelse när hon blev kvarhållen i en taxibil. Chauffören lämnade av hennes kompis först och skulle sedan köra hem Filippa till Åkersberga. Men istället valde han en annan väg och tog hennes handväska för att hindra henne från att kontakta någon.

– Han hotade att slå mig och när jag öppnade bildörren för att försöka komma ut slet han in mig. Som tur var hade jag mobilen i min kjolficka så jag kunde ringa 112 utan att han såg det. När jag såg att de svarade så uppgav jag hans taxi-id-nummer och vilken bil jag satt i. Så polisen kom och hämtade mig, berättar Filippa.

Filippa Sandqvist startade ”Tjejskjutsen” i Åkersberga efter att ha tröttnat på att kvinnor känner sig rädda när de är ute själva på kvällarna. Här tillsammans med Ann-Lousie Bamegård, Caroline Rönnmark, Monica Löfgren, Frida Göransdotter och Sussi Starling.
Filippa Sandqvist startade ”Tjejskjutsen” i Åkersberga efter att ha tröttnat på att kvinnor känner sig rädda när de är ute själva på kvällarna. Här tillsammans med Ann-Lousie Bamegård, Caroline Rönnmark, Monica Löfgren, Frida Göransdotter och Sussi Starling.

Men det var inte bara hennes egna upplevelser som fick henne att starta ”Tjejskjutsen”.

– Jag startade den här gruppen för att jag märkte hur utsatta vi tjejer är, oavsett ålder, speciellt på kvällar och nätter. Men kanske är det främst för de yngres skull, säger Filippa.

Är ute och kör varje helg

Varje helg gör sig Filippa eller några av hennes vänner i ”Tjejskjutsen” redo för att ta sina bilar ut på stan. De märker upp bilarna med dekaler med ”Tjejskjutsen” för att det tydligt ska synas vilka de är.

– Vi finns oftast varje dag och ofta dygnet runt, både med bilar, per telefon för att stödja den som inte känner att skjuts behövs, eller kvinnor som erbjuder promenadsällskap.

Tjejer som känner sig otrygga kan kontakta Filippa eller någon av de andra och be om skjuts hem. Antingen via Facebookgruppen eller genom att vinka till sig någon av bilarna på gatan.

– Det är mycket man drar sig för att göra som tjej. Man kanske undviker att gå ut eller träffa någon bara för att det är mörkt ute. Trots att jag är 32 år gammal så är jag hämmad i min vardag för att jag inte vågar vara ute själv. Och det gör mig förbannad. Det handlar om att Sveriges halva befolkning känner på det här sättet, säger Filippa.

När Filippa startade ”Tjejskjutsen” som en sluten grupp på Facebook räknade hon med ett par hundra medlemmar. I dag är de nära 2000 medlemmar.

– Det varierar hur många samtal som kommer in under en helg. Men nu har vi haft en våldtäkt i Åkersberga igen. Och förra sommaren var det tre överfallsförsök där en man i ett fall lyckades att våldta en kvinna. Då fick vi väldigt många medlemmar, berättar Filippa.

Filippa Sandqvist och hennes dotter Celie.
Filippa Sandqvist och hennes dotter Celie.

Hyllas av kommunen

Sedan ett år tillbaka har Tjejskjutsen även ett samarbete med en judoklubb där medlemmarna får lära sig självförsvar. Filippa berättar att en tjej som råkat ut för en tuff händelse inte vågat gå själv i Åkersberga centrum på över ett år. Men att hon nu efter självförsvarskursen faktiskt har vågat göra det.

– Jag önskar att det startas fler sådana tjejskjutsar i Sverige. Men jag önskar även att män också tar sitt ansvar och visar att de är förbannade över att kvinnor inte vågar gå ut ensamma. Man måste agera också och vara en förebild för andra män, säger hon.

Tjejskjutsen Åkersberga har ett samarbete med en judoklubb där medlemmarna får lära sig självförsvar.
Tjejskjutsen Åkersberga har ett samarbete med en judoklubb där medlemmarna får lära sig självförsvar.

Den senaste tiden har engagemanget spridit sig i Åkersberga och ”Tjejskjutsen” har haft samarbete och evenemang tillsammans med både Österåkers kommun och tjejjouren sedan ett och ett halvt år tillbaka. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), som även är ordförande i för Trygg i Österåker, är en av många som hyllar Filippa Sandqvist och Tjejskjutsen.

– Det är ett mycket bra och viktigt initiativ i det civila och frivilliga insatser för ökad trygghet. Jag hoppas att hon kommer utses till Årets skyddsängel, säger Michaela Fletcher.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE