Sjukvårdspersonalen stöttas med matlådor: ”Gör att man orkar en dag till”

Danderyds sjukhus är under hård press på grund av coronaviruset.

På torsdagen tog sjuksköterskan Yohanna emot en stor mängd matlådor från en lokal restaurang.

– Att vi får lunch och stöd utifrån gör att man orkar en dag till, säger hon.

Yohanna Moosavian Lööf är klädd i vita sjukvårdskläder när hon rullar ut en vagn genom Danderyds sjukhus entré. Strax efter henne kommer tre kollegor som ska hjälpa till att lasta maten på vagnen.

– Jag jobbar på en helt ny nödöppnad slussavdelning. Patienter testas för coronavirus på akuten, sedan slussas de till oss för att invänta provsvar. Vi gör så för att undvika smittspridning, säger Yohanna.

Hon berättar att arbetet inne på sjukhuset just nu är stressigt och tungt. Vårdpersonalen jobbar långa pass och täcker varandras sjukluckor. Ibland hinner de inte ens förbereda lunch.

– Att vi får lunch och stöd utifrån gör att man orkar en dag till, säger hon.

Yohanna Moosavian Lööf närmast i bild lastar mat på vagnen tillsammans med kollegor.
Yohanna Moosavian Lööf närmast i bild lastar mat på vagnen tillsammans med kollegor.

22 000 kronor från allmänheten

På plats för att räcka över maten på torsdagen var tre personer: Linnea Sundqvist från det nystartade initiativet Tillsammans för Stockholm, Jesper Linadau från föreningen Fritidshjälpen och Simon Yemane från restaurangen Stars and stripes.

– Tillsammans för Stockholm stöttar den lokala restaurangbranschen och sjukvården. Vi samlar in pengar från allmänheten och köper mat från restauranger som vi skänker till vården, säger Linnea Sundqvist.

Initiativet har funnits i ett par veckor och gensvaret från stockholmarna har varit stort.

– Sedan i lördags har vi fått in 22 000 kronor som oavkortat ska gå till mat åt sjukvården.

Känns bra att kunna hjälpa

Fritidshjälpen, som redan är en etablerad hjälporganisation, ser med sin erfarenhet av att driva förening och stora kontaktnät till att stötta Tillsammans för Stockholm.

– Till vardags arbetar vi mot utanförskap genom att ge barn och unga en meningsfull fritid. Men på grund av coronaviruset har vissa delar i vår verksamhet satts på paus. Då känns det bra att kunna hjälpa till med detta, säger Jesper Lindau.

”God stämning i köket”

Simon Yemane berättar att han blev glad när Jesper ringde upp honom och frågade om restaurangen kunde leverera 50 matlådor till Danderyds sjukhus. Sedan coronaviruset slog till mot Sverige har Stars and stripes halverat sina intäkter.

– Det var god stämning i stämning i köket i morse. Alla hade leenden på läpparna. Vår personalen visste att maten skulle hjälpa vården.

Han känner tacksamhet till landets sjukvårdspersonal.

– De ska inte tacka oss för att vi är här med mat. Det är vi som ska tacka dem för att vi får komma hit, säger Simon Yemane.

Linnea Sundqvist, Jesper Lindau och Simon Yemane utanför huvudentrén till Danderyds sjukhus.
Linnea Sundqvist, Jesper Lindau och Simon Yemane utanför huvudentrén till Danderyds sjukhus.
Simon Yemanes baklucka fullastad med lunch.
Simon Yemanes baklucka fullastad med lunch.

Vi finns här för er

Det syns att Yohanna Moosavian Lööf och kollegorna har mycket att göra inne på sjukhuset. Det lastar fokuserat maten ur bakluckan på Simons bil. Det tar inte mer än en minut innan alla kassar står på vagnen.

– Det är många som hör av sig oss och vill hjälpa. Det blir vi rörda av. Men vi har inte tid att prata med alla, eftersom fokus ligger på patienterna. Jag tycker att allmänheten ska stötta de initiativ som redan finns, säger Yohanna.

Innan hon försvinner iväg in genom entrén igen hinner hon tacka Jesper, Linnea och Simon. Hon vill också skicka med en uppmaning till Svenska folket.

– Ta hand om varandra! Och sök inte sjukvård om ni har lindriga symptom. Om ni verkligen behöver hjälp finns vi här för er.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.