Soraya tillverkar skyddsutrustning till vården
Publicerad 2020-04-20
I en danslokal i Stockholm tillverkar kulturarbetare, vårdpersonal och permitterade utrustning till vården.
På sex dagar har över 4 000 skyddsförkläden skickats ut.
– Ska vården jobba utan utrustning? Det är inte ett alternativ, säger talespersonen Soraya Hashim.
Det luktar bränd plast och ur högtalarna strömmar salsamusik. Ett 20-tal personer står utspridda i den stora lokalen i Farsta i södra Stockholm. Alla har blå tossor på fötterna, visir för ansiktet och handskar på händerna.
– I vanliga fall används det här som danslokal. Nu tillverkar vi skyddsförkläden till vården, förklarar Soraya Hashim.
Hon jobbar till vardags som journalist. Men sedan ”Förklädesfabriken” startades för en vecka sedan lägger hon nästan all vaken tid här.
När Soraya inte själv deltar i produktionen försöker hon få ut information om initiativet på sociala medier för att locka volontärer.
– Jag skulle hit häromdagen och göra förkläden. Sedan dess har jag inte lämnat. När jag åker hem känner jag att jag måste tillbaka. Jag vill inte vara någon annanstans än här, säger hon.
Enkel mall
Allting började med den ideella föreningen Makerspace. De ville hjälpa vården under coronakrisen och tog fram mallen till skyddsförklädena. Målet var att tillverkningen skulle vara enkel, så att vem som helst skulle kunna hjälpa till.
– När mallen var framtagen åkte Makerspace ut till sjukhus och bad om feedback från läkare. De fick veta att förklädena skulle gå att använda. Att de var jättebra i brist på annat, säger Soraya.
Och Makerspace lyckades med sina mål: Förklädena skapas i tre enkla steg och materialet som används är byggplast eller målarfolie.
– Först skär man ut plast efter ett mönster. Sedan svetsar man ihop ärmarna. Därefter läggs de i en påse och i en kartong, säger Soraya.
Kulturarbetare, vårdpersonal, studenter
I Förklädesfabriken jobbar alla ideellt. De som utgör arbetskraften har olika bakgrunder. Det finns bland annat kulturarbetare, studenter och vårdpersonal.
En del har på grund av coronakrisen förlorat jobbet eller blivit permitterade.
Vid en av stationerna står Ingvar Hedenrud och Madeleine Vikman. De skär ut plast.
– Det känns bra att göra någonting under coronakrisen, säger Ingvar.
Madeleine förklarar att hon fick veta att Förklädesfabriken fanns genom en grupp på Facebook.
– Vi ska vara här i fyra timmar idag, säger hon.
4 000 skyddsförkläden skickades ut
För hitta vårdinstanser som behöver skyddsförkläden ringer volontärer runt och frågar. När de fått napp åker Förklädesfabriken ut och levererar.
– Vi har ett gäng som bara sysslar med att köra utrustning. Hittills har runt 4 000 förkläden skickats iväg till olika servicehem, hemtjänstpersonal och sjukhus, säger Soraya.
Hon tycker egentligen att det är konstigt att volontärer ska bära samhället på det här sättet. Men när situationen är ansträngd som under coronakrisen är det självklart för henne att hjälpa till.
– Vi får hjälpas åt. Ska vården jobba utan utrustning? Det är inte ett alternativ, säger Soraya Hashim.
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!