Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

”Guld-Anki” åker runt och sprider glädje bland äldre

Fixar bingo, amerikanska bilar & bakelser

SKOTTSUND. En guldkant på tillvaron kan se väldigt olika ut.

Anki Edlundh hjälper gamla att få det där lilla extra som ökar välbefinnandet.

– Äldre vill också ha roligt, säger hon.

Skottsundsbacken, två mil söder om Sundsvall, är ett av de äldreboenden som Anki Edlundh Berglund regelbundet besöker. De äldre hälsar glatt när de hör hennes röst och ser det välbekanta ansiktet. 

Pensionärerna Maj-Britt Fahlberg och Kerstin Friberg som bor på äldreboendet är gärna med när det händer något. Idag är det bingo som lockar men några dagar tidigare besökte de Bergsåkers travbana tillsammans med andra boende och Anki.

– Det är trevligt med avkoppling och att få göra något annat en stund. Det blir lite långtråkigt emellanåt, säger Maj-Britt Fahlberg.

”Äldre kan fortfarande njuta”

När bingon börjar hälsas alla välkommen med sitt namn.

Vissa av deltagarna har nedsatt hörsel, är dementa eller ser dåligt. Men här spelar det ingen roll.

– Jag vill att alla ska känna sig sedda och det ska inte finnas några begränsningar om man vill vara med, säger Anki.

Hennes engagemang för äldre grundlades tidigt. Hon hade en nära relation till sin mormor som jobbade inom äldreomsorgen. När hon många år senare märkte hur allt fler av de aktivitetsansvariga på boendena togs bort kände hon att hon ville göra något.

– Bara för att man är gammal har man inte slut på energi och man kan fortfarande njuta av att göra roliga saker, säger Anki.

”Varför skulle man inte få åka raggarbil, gå på match eller gå ut och äta, bara för att man är gammal och kanske sitter i rullstol?” undrar Anki. Bingo är en av alla aktiviteter hon hittar på.
”Varför skulle man inte få åka raggarbil, gå på match eller gå ut och äta, bara för att man är gammal och kanske sitter i rullstol?” undrar Anki. Bingo är en av alla aktiviteter hon hittar på.

Första konkreta hjälpen var när hennes egen pappa dog. Då ordnade hon en välgörenhetsloppis med hans saker där behållningen gick till att göra roliga saker med äldre.

– Jag åkte bland annat till ett boende och bakade bullar och spelade bingo, de äldre fick bestämma vad de ville göra, säger hon.

Kalendern är full

För att kunna jobba ännu mer med det hon brinner för, att förgylla de äldres tillvaro, startade hon så småningom företaget Ankis guldkant vid sidan av sitt ideella arbete.

Sedan dess har efterfrågan bara ökat och kalendern är full.

Tanken är att ge de äldre en guldkant på den ofta monotona tillvaron. Bingo, högläsning och att lära sig göra blomsterarrangemang är återkommande aktiviteter.

– Varför skulle man inte få åka raggarbil, gå på match eller gå ut och äta, bara för att man är gammal och kanske sitter i rullstol? säger hon.

Med jämna mellanrum tar hon med sig mellanstadieelever som får träffa äldre. De unga kan visa hur en Ipad fungerar och det brukar resultera i en ny vänskap.

– Ibland kanske de gamla med hjälp av de unga kan få se ett hus de tidigare bodde i på Google Earth, höra sin favoritlåt eller ta en svängom, säger Anki.

De kallar henne Guld-Anki

En viss del av hennes verksamhet ingår i hushållsnära tjänster. Då kan det handla om att åka och handla med någon, besöka en grav eller se till att den gamle får något den längtat efter.

– En av mina kunder vill gärna äta en speciell sorts bakelse på kafé men med barnen på annan ort är det svårt. Då åker jag och fikar med henne och ser till att vi får en mysig stund, säger hon.

Anki trivs att jobba med de äldre och känner att hon får något tillbaka. Deras lugn smittar av sig.

– Jag gick in i väggen för sju år sedan men du ser sällan en stressad pensionär, konstaterar hon.

Numera går hon mest under namnen bingotanten, blomstertjejen eller Guld-Anki.

– Jag känner att jag gör nytta, det både syns och märks och det gör mig glad, säger hon.

När bingobrickorna börjar bli fulla på Skottsundsbacken finns flera volontärer med som ser till att de äldre inte missar sina vinster.

En som alltid är med och hjälper till är Ankis egen mamma Lisbeth Edlundh. Hon bär en skylt med texten ”Mamma.”

Tar hundar till hjälp

– När vi kommer så säger pensionärerna att nu kommer Anki och mamma, hon är liksom deras mamma också.

En annan volontär är pensionären Ann Knochenhauer som blev änka för en tid sedan. Hon tar chansen att komma ut och samtidigt göra något meningsfullt.

Att hon tar med hunden Ribson är extra uppskattat.

– Jag vinner nästan aldrig på bingo men jag älskar djur, säger June Joelsson, samtidigt som hon klappar vovvens päls.

Alla som vinner på bingon får välja pris. Antingen något nyttigt som hygienprodukter eller tofflor eller något onyttigt, som godis.

Anki minns speciellt en dam som alltid önskade sig samma sak när hon vann.

– Hon ville ha en GT, Gin och Tonic och det var tyvärr inget jag kunde ge henne. Men när jag berättade om det på hemsidan fick damen sin önskan uppfylld.

– En krögare hörde av sig och sa att hon ville bjuda damen på mat och en Gin och Tonic. Det var härligt att hon till slut fick det hon ville ha, säger Anki Edlundh.

Läs mer på: ankisguldkant.se

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.