LISTA: Här kan du få akut ekonomisk hjälp och stöd

25 tips: Föreningar som hjälper och bidrag att söka

Skenande matpriser, inflationskaos och en klump av oro i magen. Allt fler i Sverige har det tuffare att få pengarna att räcka till.

Här listar vi föreningar och organisationer som hjälper fattiga och ekonomiskt utsatta i Sverige med bland annat akut ekonomisk hjälp, bidrag, kraftigt rabatterade matvaror och samtalsstöd.

1. Socialtjänsten

Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd och få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Kontakta socialtjänsten i din kommun för att se vad som krävs för att du ska beviljas stöd och för att ansöka. Du kan också läsa mer om ekonomiskt bistånd hos Socialstyrelsen.

2. Rädda barnen

Hjälper bland annat barn på flykt och barn som lever i familjer med låga inkomster. De driver en rad fritidsgårdar, så som House of Tensta, där kan delta i aktiviteter som pingis, biljard, fotboll, matlagning och målning. Rädda barnen jobbar också mycket med olika initiativ för att stärka ungas psykiska hälsa.

3. Röda korset

Erbjuder en rad aktiviteter för bland annat nyanlända, ofrivilligt ensamma och äldre. Även läxhjälp, språkträning och aktiviteter som simskola och olika aktiviteter för unga. Aktiviteter för hälsa och gemenskap hittar du här och aktiviteter för unga hittar du hos Röda korsets ungdomsförbund.

4. Svenska kyrkan

En del församlingar och stift kan ge tillfällig ekonomisk hjälp till privatpersoner. Du kan du även få samtalsstöd av en diakon och i vissa fall psykoterapeut. Ta kontakt med din församling eller läs mer hos Svenska kyrkan. De kan också hjälpa dig att söka medel från fonder.

5. Hej främling!

Hej främling! är en ideell förening som möjliggör gratis hälsofrämjande aktiviteter för alla - med ett särskilt inbjudande fokus till personer i utanförskap. De har allt ifrån dansklasser till yoga och andra sporter. De finns på platser som Råneå, Niemisel, Östersund, Sveg och Landskrona.

Nioårige Sixten Thorné har sålt majblommor för 134 010 kronor under 2022.
Nioårige Sixten Thorné har sålt majblommor för 134 010 kronor under 2022.

6. Majblommans riksförbund

Majblommans riksförbund delar ut pengar till barn under 18 år i ekonomiskt utsatta familjer. Det kan handla om ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och vad som krävs för att få ett bidrag. Pengarna kommer bland annat från de majblommor som barn och volontärer över hela landet säljer. Sök stöd från Majblomman här.

7. Min stora dag

Uppfyller drömmar och önskedagar åt barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Läs mer om vad som krävs för att söka om stöd hos Min stora dag här.

8. Fryshuset

Fryshuset erbjuder kostnadsfria aktiviteter, utbildningar och stöd till ensamstående mammor och deras barn i åldrarna 0-18 år som lever i ekonomisk eller social utsatthet. Läs mer om Fryshusets insatser för mammor här. Fryshuset har verksamhet för unga i bland annat Malmö, Nybro, Göteborg och Stockholm.

9. Maskrosbarn

Maskrosbarn hjälper barn som har det jobbigt hemma, med föräldrar som exempelvis missbrukar, lider av psykisk sjukdom eller utövar våld. Finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och driver fritidsgårdar, erbjuder stödsamtal och lägerverksamhet. Här kan unga mellan 13 och 19 år få hjälp. Du hittar mer information om Maskrosbarns verksamhet här.

10. Föreningen FVO

Föreningen FVO ger stöd till människor i tillfällig ekonomisk knipa och även till organisationer som erbjuder aktiviteter. Här kan familjer också ansöka om bidrag till en upplevelsedag.

11. Räddningsmissionen, Göteborg

Räddningsmissionen driver ett 30-tal olika projekt i Göteborg med omnejd för att bekämpa social utsatthet i samhället. Några exempel är initiativ för hemlösa och kvinnor som lever i utsatthet samt matbutiken MatRätt som finns vid Flatås torg och Rannebergen centrum. Här kan medlemmar handla matvaror till väldigt förmånliga priser.

12. Skåne stadsmission, Malmö

Skåne stadsmission hjälper människor som lever i utsatthet: Det kan exempelvis handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom. Driver bland annat en öppen verksamhet, hälsovårdsmottagningar, nattjour och matbutiken Matmissionen.

Anna och Stefan med barnen Rebecca och Marcus – alla lägger de ner hela sin fritid på VildaKidz.
Anna och Stefan med barnen Rebecca och Marcus – alla lägger de ner hela sin fritid på VildaKidz.

13. VildaKidz, Norrbotten

Ideell förening i Norrbotten som arrangerar hundratals aktiviteter varje år för barn, och strävar efter att skapa en meningsfull fritid för alla. Det kan handla om att få klippa sig hos frisören för första gången, testa att åka skoter eller vara med på läger. De delar också ut tonvis med mat varje år, med extra insatser under skolloven. Familjen Karlsson i Luleå som startade föreningen fick ta emot en statyett på Svenska hjältar-galan 2017. Läs mer hos VildaKidz.

14. Matmissionen, Stockholm

Matmissionen i Stockholm är en social matvarubutik som drivs av Stockholms stadsmission. Här kan medlemmar med låg inkomst handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Du får handla för 300 kr/vecka till medlemspris, och samtidigt räddas en stor del matsvinn. Läs mer om vad som krävs för att bli medlem i Matmissionen här.

Matakuten åker ut till olika stadsdelar i Gävle där behoven är stora och delar ut mat.
Matakuten åker ut till olika stadsdelar i Gävle där behoven är stora och delar ut mat.

15. Matakuten, Gävle

Matakuten startades av Lasse Wennman i Gävle, som 2016 prisades som Årets miljöhjälte på Svenska hjältar-galan. Matakuten samlar in matsvinn från butiker och delar ut till människor i behov.

16. Frälsningsarmén

Frälsningsarmén finns över hela landet och ger bland annat stöd i form av matkassar, presentkort på mat och hjälp med att täcka vissa utgifter hos ensamstående mödrar och deras barn. Arrangerar även utflykter, kollon och olika fritidsaktiviteter till en låg kostnad för de som annars inte har råd. Läs mer om Frälsningsarméns aktiviteter här.

17. Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek för sport- och fritidsprylar. Den ideella föreningen tar emot människors gamla saker och lånar ut dem gratis till vem som helst. Här kan du låna exempelvis skridskor, cyklar, slalomutrustning och tält. Läs mer och hitta ditt närmaste Fritidsbanken här.

18. Barnens dator

Föreningen Barnens dator prisades på Svenksa hjältar-galan 2022 för sitt arbete som gör gott både för miljön och för människor. De samlar in datorer från företag och privatpersoner, lagar och uppgraderar dem och delar sedan ut dem till familjer som annars inte hade haft råd att ge sina barn en dator. Läs mer här om hur du ansöker om hjälp med en dator till ditt barn.

Faduma Mohamed, tredje från vänster, starade föreningen Unga själar. Här tillsammans med unga volontärerna Kerstho Sanogo, Lina El Abidou och Ebrahim Taal.
Faduma Mohamed, tredje från vänster, starade föreningen Unga själar. Här tillsammans med unga volontärerna Kerstho Sanogo, Lina El Abidou och Ebrahim Taal.

19. Unga själar, Stockholm

Förening som startades av eldsjälen Faduma Mohamed efter att hon jobbat flera år på fritidsgårdar och sett vilket stort behov som fanns. Unga själar vill möjliggöra barns och ungdomars drömmar, i stort och smått. Faduma prisades som Årets eldsjäl under Svenska hjältar-galan 2020. Här kan du läsa mer om Unga själars arbete och hur barn under 18 år kan få hjälp.

20. Helping people, Sundsvall

Facebookgrupp och hjälpinitiativ som drivs av föräldralediga Alva Jonsson i Sundsvall, som samlar in kläder och leksaker och delar ut till människor i behov. Här hittar du Facebookgruppen Helping people.

21. Verdandi

Den ideella organisationen Verdandi finns på flera platser runt om i landet. De har sommarverksamhet på 12 orter där de erbjuder aktiviteter för stora och små, familjer och ensamstående. De flesta aktiviteter är kostnadsfria. De ordnar tjejkollo, familjeläger, utflykter och fotbollsturneringar. De erbjuder riktad hjälp till asylsökande och människor som vill ha hjälp för missbruksproblematik.

22. Ätbart

Föreningen Ätbart prisades som Svenska hjältar på galan 2021. De driver Mathjälpen delar ut mat till socioekonomiskt utsatta i bland annat Skara, Mariestad, Falköping, Lidköping och Götene.

23. Makalösa föräldrar och barn

Föreningen Makalösa föräldrar och barn bedriver verksamhet på elva platser runt om i landet. De har aktiviteter och utflykter samt på vissa håll även familjeläger till en subventionerad avgift. Verksamheten riktar sig till föräldrar som inte lever tillsammans med ditt/dina barns andra förälder. Du är antingen separerad, änka/änkling eller har valt att skaffa barn på egen hand.

24. Äldrekontakt

Äldrekontakt är en ideell förening som anordnar fikaträffar för ofrivilligt ensamma pensionärer över 75 år som vill lära känna andra äldre i liknande situation. Här finns många volontärer som kan ställa upp med skjuts, fikaträffar och en hjälpande hand från dörr till dörr. Finns i 34 kommuner runt om i landet och alla aktiviteter är helt kostnadsfria.

25. Bidrag och stipendier från fonder och stiftelser

Det finns många stiftelser och fonder som delar ut bidrag och stipendier. Här hittar du en lista med några av dem.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE