De lagar trasiga datorer – skänker till barn som inte har råd

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2022-01-28

För att inget barn ska hamna utanför och för miljöns skull.

Organisationen Barnens dator lagar trasiga datorer och skänker till barn i familjer med knappa ekonomiska resurser.

– Det är extra viktigt under pandemin för barn att ha en dator för att inte hamna utanför, säger volontären Daniel.

Barnens dator är en ideell organisation baserad i Örebro. Verksamheten tar emot datorer från företag eller privatpersoner. Ibland fungerar maskinerna och ibland fungerar de inte.

Om fallet är det senare reparerar initiativets volontärer datorn. Därefter delas den ut till barn som lever i en familj med knappa ekonomiska resurser.

– Vi gör det här för minska utanförskap bland barn och för miljöns skull, säger Daniel Moqvist, en av grundarna till barnens dator.

På bilden syns från vänster: Daniel Moqvist, Tobias Lelo och Andreas Walldén. I Barnens dator ingår även den fjärde volontären Mathias Ekemuhr som saknas på bilden.

Ingen ska tjäna pengar

Allt började i slutet av år 2020. Då hade Daniel, som är IT-konsult till yrket, kommit över tolv trasiga datorer som han hade för avsikt att laga och skänka till barn i behov. I samma veva läste han ett inlägg på Facebook skrivet av Andreas Walldén.

– Andreas skrev att han sökte datorer som han skulle laga och skänka till personer som inte har råd att köpa en dator, säger Daniel.

Eftersom båda gick i samma tankar kontaktade Daniel Andreas och Andreas vän Mathias Ekemuhr, som också ville vara med. Det visade sig snabbt att trion hade samma värderingar.

Daniel, Andreas och Mathias startade upp organisationen Barnens dator.

– Vi var snabbt överens om att det här skulle vara ideellt. Ingen skulle tjäna några pengar. Vi bestämde att allt oavkortat skulle gå till de som behöver, säger Daniel.

Mathias Ekemuhr, volontär i Barnens dator.

Barnens glädje är oslagbar

Nu har organisationen funnits i drygt ett år. Sedan starten har en fjärde volontär anslutit – Tobias Lelo. De fyra har jobbat fram olika roller i verksamheten och hittat rutiner.

– Jag har tagit en administrativ roll. Men ibland ses vi och skruvar på datorer tillsammans, då är jag också med. Alla fyra jobbar med detta varje vardagskväll efter våra vanliga jobb och på helgerna, säger Daniel.

Barnens dator har via hjälporganisationer hittat familjer i behov att dela ut datorer till. Det kan handla om barn till ensamstående eller arbetslösa föräldrar. Också funktionshindrade barn, vars föräldrar har stora omkostnader i livet av olika skäl.

Själva utdelningen står Daniel, Andreas, Tobias och Mathias för.

Att se barnens glädje är oslagbart.

– Det känns riktigt bra dela ut. Nästan bättre än vad jag hade trott. Känslan man får är beroende framkallande.

Här installerar Tobias en gammal dator för att göra den redo för ett nytt barn.

Viktigt under pandemin

Organisationen har som krav på sig själva att en dator som lämnas över ska gå att spela Fortnite, Minecraft och Roblox på. Enligt Daniel, som själv är förälder, är de spelen mest populära och en inkörsport till gemenskap för barn.

– Barn leker mycket spelen de spelar. Men i varje klass finns ett eller två barn som inte har råd med dator hemma. Då kan de vara med och leka Fortnite i skolan på rasten, men de förstår inte riktigt vad leken handlar om. Också missar de barnen allt som händer efter skolan, säger han.

Daniel menar att lektiden efter skolan sker för många barn just kring datorn.

– Det är extra viktigt under pandemin för barn att ha en dator för att inte hamna utanför. De umgås med varandra på datorn när de inte kan ses i verkligheten.

”Man kan göra något bra av sin gamla dator”

Hittills har organisationen delat ut 20 datorer. Ytterligare tolv stycken står redo att delas ut.

Barnens dator vill växa och och få fler volontärer runt om i landet så att hela Sverige täcks.

– Vi har avtal om sekretess. Vi rensar diskar utan att titta på dem innan. Företag och privatpersoner ska känna sig trygga med att lämna till oss. Jag vill att alla ska känna till att man kan göra något bra av sin gamla dator, Daniel.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!