Pontus, 21, knivhöggs brutalt på jobbet – kroppspulsådern brast

Plötsligt stormade rånaren in på bensinmacken.

Pontus bakom kassan knivhöggs sex gånger och var säker på att han skulle dö – då ingrep hans vän Josefin.

– Hon är en jävla hjälte, säger Pontus.

21-åriga Pontus Vesterman arbetar som butikssäljare på en bensinmack i centrala Kalmar. I torsdags förrförra veckan jobbade han som vanligt kvällspasset.

Runt halv nio på kvällen, alltså en och en halv timme innan Pontus skulle sluta jobbet, kom hans vän Josefin Brynielsson, 22, till macken.

– Det var en lugn kväll på jobbet. Jag gjorde kvällsrutinerna, hjälpte några kunder i kassan och pratade med Josefin, säger Pontus.

Hon fyller i:

– Vi skulle hem och kolla serier, ”Brooklyn Nine-Nine”, som vi hade påbörjat några dagar innan. Jag var peppad på det, säger Josefin.

Josefin räddade livet på sin kompis Pontus.
Josefin räddade livet på sin kompis Pontus.

Rånaren satte kniven mot Pontus hals

Strax före halv tio gick Josefin fram till kassan för att köpa en apelsinjuice av Pontus. Då stormade plötsligt en lång, svartklädd man med rånarluva in på bensinmacken.

Mannen skrek att det var ett rån, upp med händerna och att ingen skulle larma.

– Han kastade en påse till mig och sade åt mig att lägga pengar i den. Sedan gick han runt kassan, tryckte upp mig mot en vägg och satte en kniv mot min hals, säger Pontus.

Pontus blev chockad och kände hur adrenalinet pumpade. Han förklarade för rånaren att man måste göra flera saker i rätt steg, slå in olika lösenord och koder för att få ut pengar ur kassan.

Rånaren beordrade Josefin, som stod framför kassan med händerna uppsträcka i luften, att komma bakom kassan så att hon inte skulle ringa polis.

– Jag kom inte ihåg koderna eller lösenordet som man behöver för att öppna kassan. Jag blev så stressad. Också var det var ett tag sedan jag tömde kassan, vi brukar göra det på dagtid, säger han.

”Till slut stod jag bara där och skrek”

Rånaren blev allt mer aggressiv eftersom han tyckte att Pontus var långsam.

– Jag var helt livrädd. Det tjöt i mina öron. Jag fick panik och till slut stod jag bara där och skrek, säger Pontus.

Minuterna gick och rånaren uppträdde stressat. När rånaren förstod att han inte skulle få några pengar högg han Pontus med kniven. Därefter sprang rånaren ut ur butiken.

– Jag fick två hugg i vänsterbenet, två eller tre hugg i högerbenet och ett hugg i högra underarmen. Allt gick väldigt fort, säger han.

”Jag kommer att dö nu!”

Josefin satt på golvet bakom kassan och Pontus sjönk ner bredvid henne. Blodet, som fullkomligen pumpade ut ur såren på hans kropp, täckte nu hela golvet.

Hon blev genast klartänkt.

– Jag förstod att jag måste stoppa blödningen, annars kommer Pontus att dö av förblödning.

Josefin tog av sig sin huvtröja, lindade den runt det största såret på Pontus ben och knöt sedan en hård knut. Samtidigt ringde hon till 112, satte på högtalarfunktionen och gav telefonen till en äldre dam som hade kommit in på macken under rånet.

Pontus var likblek och kallsvettig. Han trodde inte att han skulle överleva.

Han upprepade gång på gång: ”Jag kommer att dö nu!

– Jag satt bredvid honom, tryckte på hans sår med händerna och försökte lugna honom. Jag sade att han skulle överleva, säger Josefin.

Kroppspulsådern brast

Fem minuter senare var ambulans och polis på platsen. Sjukvårdspersonalen såg till att blödningarna stoppades helt. Pontus bars iväg på en bår in i ambulansen och kördes i ilfart till Kalmar läns sjukhus.

Där blev han direkt förd till operationsbordet.

– Jag var vid medvetande ända fram till att jag sövdes ner. Precis före operationen ringde som av ett mirakel min bästa kompis Filippa. Hon var med mig i telefonen innan jag sövdes ner. Det var som att säga hej då. Jag trodde ju att jag skulle dö. Jag sade att jag älskade henne så mycket, säger Pontus.

Han opererades i fyra timmar. Läkarna var oroliga över att han skulle få hjärnskador eftersom att han förlorat så mycket blod.

– Min kroppspulsåder hade gått av i vänsterbenet. De fick ihop den på något sätt. Jag vet inte exakt vad läkarna gjorde under operationen, men de grejade i benet.

Pontus opererades på Kalmar läns sjukhus.
Pontus opererades på Kalmar läns sjukhus.

”Josefin är en jävla hjälte”

Nu blir snabbt bättre och han har nyligen tagit sina första steg efter knivattacken.

Han uppskattar livet mer än någonsin.

– När jag satt på det blodiga butiksgolvet var jag helt säker på att jag skulle dö, men jag ville verkligen inte det. Innan visste jag inte att jag ville leva såhär mycket som jag vill. Jag har haft ångestproblematik och självmordstankar tidigare i livet. Jag har haft det jobbigt. Efter att detta hände är allt jag vill bara att leva.

Pontus känner stor tacksamhet till Josefin.

– Hon räddade mitt liv, det ska hon ha. Josefin är en jävla hjälte. Tack vare henne sitter jag här. Utan henne hade jag förblött, säger Pontus.

I måndags förra veckan häktades en man i 20-års åldern. Han är misstänkt för försök till grovt rån.

– Han är häktad på sannolika skäl. Han fick inte med sig någonting från bensinmacken. Det var ett rånförsök, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i Kalmar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE