PRESENTERAS AV

”Hon kom för sent – för att hon glömde bort tiden när hon plockade skräp”

SVENSKA HJÄLTAR

Min miljöhjälte är min (snart) nioåriga dotter Embla Trygg.

Jag såg uppmaningen att nominera miljöhjälte på mjölkförpackningen i går när vi åt middag, vilket nästan kändes som att det var meningen!

Embla kom sent till vårt avtalade möte i dag vid hennes lillebrors dagis – för att hon hade hittat en påse som låg och skräpade och fyllt den med annat skräp hon kunde hitta längs vägen... Hon hade inte fått med riktigt allt i en dunge och frågade mig om hon kunde få gå tillbaka och ta upp resten... och detta är inte första gången.

Hon samlar plast och annat skräp för att kasta – för det är så dåligt för miljön och djuren att det ligger där. Vi undviker i största möjliga mån att handla plastförpackningar, eftersom hon menar att om vi slutar köpa det kommer de som gör dem sluta göra dem. Hon insisterar på att vi ska  ta papperspåse eller bära sakerna i famnen när vi handlat.

Hon vill inte ha nya kläder - för det är så onödigt och dåligt för miljön, de gamla duger bra, det är bara lite hål... och nu har hon på eget bevåg bestämt sig för att bli vegeterian.

Jag tycker själv att jag är rätt miljömedveten men Embla får mig att ta än mer ansvar och hon ger mig ett nytt slags hopp om att våra barn i dag kommer kunna hantera situationen den dagen de tar över ansvaret.

Det hon gör är värdefullt och hon är en så fantastisk person, vilket gör att jag vill ta chansen att ge henne en uppmuntran hon är värd så väl!

Sara Heppling Trygg