PRESENTERAS AV

”Thomas är min hjälte”

SVENSKA HJÄLTAR

Maud Olofsson hyllar sin kollega i Hjältar-juryn

Foto: ska hitta hjältar De är med i ”Svenska Hjältar”-juryn: Maud Olofsson, 52, vice statsminister, och Thomas Fogdö, 37, framgångscoach och före detta alpin stjärna. ”Jag behöver själv förebilder som visar att saker är möjliga”, säger Thomas.

En stubbe i Åre förändrade Thomas Fodgös liv. Förlamade honom och satte honom i rullstol.

I kraschen dog en karriär i alpina världseliten – men inte livsgnistan.

– Thomas är min hjälte, säger Maud Olofsson.

Foto: Thomas Fogdö i backen 1994, året före olyckan.

Thomas Fogdö, 37, kan inte dölja att han blir rörd av vice statsminister Maud Olofssons, 52, ord.

– Jag ser mig inte som den hjälten. Men jag hoppas ju att jag på något sätt kan vara en förebild för andra. Jag behöver själv förebilder som visar att saker är möjliga.

Grät floder av tårar

Thomas Fogdö var 24 år och Sveriges mest lovande utförsåkare när han slungades mot den där stubben och bröt ryggraden under ett träningspass i Åre. När han vaknade upp – för alltid förlamad – grät han floder av tårar, kämpade mot ångesten – och ställdes inför mängder av frågor om livet och dess mening.

Men han kom tillbaka. I dag är han framgångscoach, inspiratör, grundare av Active Life Foundation som hjälper idrottare som skadats.

– Just det, att ta sig genom det Thomas varit med om, visa att det finns mening och goda möjligheter med livet ändå, gör honom till hjälte. Han har inspirerat massor med andra människor med sin livsglädje. Det är jättestort, säger Maud Olofsson.

”Alla är vinnare”

Thomas Fogdö och Maud Olofsson är två av de tio framstående svenskar i juryn som nu tillsammans ska hitta riktigt stora svenska vardagshjältar.

– Det kommer att bli ett oerhört fascinerande arbete. Jag ser verkligen framemot det. Sen är det ju faktiskt så att alla nominerade egentligen är vinnare, säger Thomas Fogdö.

– Ja, och så är det spännande att så många olika människor kan bli hjältar och förebilder. Mod tycker jag är en viktig egenskap. Och mod kan man ha på så olika sätt, säger Maud Olofsson.

Hon hoppas att Svenska Hjältar ska leda till en ökad generositet i hela samhället.

”Viktigt bry sig”

Han att människor ska se att det är värt att engagera sig och bry sig.

– Jag vill att våra hjältar ska känna att vi alla står upp bakom dem. Att Sverige står upp för sina hjältar, säger Thomas Fogdö.