Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Angélas syster dog i hennes armar – nu hjälper hon utsatta

Av: Jonas Sylvén Möller

Publicerad:
Uppdaterad:

Angélas syster dog av en överdos i hennes armar.

För att klara av den ofattbara sorgen hjälper hon nu andra som lever i utsatthet i Helsingborg.

– Kan jag hjälpa en enda så har jag gjort vad jag ska, säger Angéla.

Angéla Elek och hennes två år yngre lillasyster Gabriella var på besök hemma hos mormor och morfar. De bodde i en liten by, där alla kände alla, på den ungerska landsbygden. Några år tidigare, ungefär i samma veva som Angéla flyttade till Sverige, hade Gabriella hamnat i dåligt sällskap och blivit beroende av droger.

– Hon var en bra tjej som tyckte om alla. Men hon var djupsinnig, nästan lite för djup. Det kanske var därför hon hade svårt att hitta sin plats i den här världen, säger Angéla Elek och fortsätter:

– Gabriella hade snubblat på morgonen och slagit ut två tänder.

På kvällen samma dag hittade Angéla och hennes mamma Gabriella medvetslös i sängen. De gjorde upplivningsförsök och gav första hjälpen tills ambulansen kom.

– Hon dog i mina armar av en överdos. De hittade massor av substanser i henne. Vi vet inte exakt vad hon dog av, säger Angéla Elek.

Startade i Helsingborg

Värmestugan i Helsingborg drivs av runt 40 volontärer och har öppet varje dag mellan klockan 16 och 20. Verksamheten serverar både fika och varm mat till ungefär 80 personer dagligen. Dit kommer människor som är i behov av mat, gemenskap, värme eller kläder.

– Alla är välkomna som känner att de behöver, säger Angéla Elek.

1 av 5 | Foto: Privat
Gabriella var 26 år gammal när hon gick bort.

Hon, tillsammans med en handfull andra personer, var den som drog igång hjälporganisationen för fem år sedan. För Angéla var det till en början ett sätt att dämpa sorgen över den bortgångna systern. Skuldkänslorna sköljde över henne periodvis i många år, eftersom hon inte lyckades rädda Gabriella.

– Jag kände att jag inte lyckades hjälpa henne, men det finns så många andra som behöver hjälp. Jag vände sorgen till det här, säger Angéla Elek.

Dagen efter att Gabriella gått bort satt hon och hennes mamma på uteplatsen till bostaden i Ungern. På gatan gick människorna till arbetet som vanligt, som om ingenting hade hänt.

– Jag kunde inte förstå att deras liv bara fortsatte, när vårat liv hade stannat upp.

Halvåret efter att systerns död tillbringade hon gråtandes i sovrummet. Sängen lämnades bara för att släppa iväg dottern till skolan. Men nu har det gått många år sedan dess. Angela var 28 när Gabriella gick bort, och nu om några månader fyller hon 46.

– Det tog några år att komma på fötter igen, säger hon.

Ville hjälpa andra

Idag lägger Angéla Elek, tillsammans med de andra volontärerna, ner otaliga timmar på arbetet med Värmestugan i Helsingborg. Genom åren har de hjälpt många människor som lever i utsatthet.

– Kan jag hjälpa en enda så har jag gjort vad jag ska, säger Angéla.

Hon har märkt att det ofta inte behövs särskilt mycket för att hjälpa en annan människa. Det kan räcka med att peppa eller stå bredvid som ett stöd för att någon ska komma på banan igen.

– Vi hade varken pengar, lokal eller andra resurser när vi startade. Vi var bara några godhjärtade personer som ville hjälpa, säger hon.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad: