Saga, 10, och Kasper, 8, räddade livet på en man på campingen

Foto: Privat
Saga och Kasper gjorde en riktig hjälteinsats.
SVENSKA HJÄLTAR

Mannen höll på att fixa med en husvagn när något gick fel och han klämdes fast under den, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Det var då barnen Saga och Kasper gjorde en riktig hjälteinsats.

– Det enda jag tänkte var att jag måste hämta folk fort så får de lyfta vagnen så att han inte dör, säger Saga Grann Basson till Aftonbladet.

I lördagskväll höll familjen Basson på att sätta upp sin husvagn för säsongen på en camping utanför Molkom i Karlstad. För att få till höjden på husvagnen frågade de grannen om hjälp.

– Vagnen var lite för hög så vi var tvungen att sänka den lite, säger Jonas Molkom.

Med hjälp av en domkraft sänkte de de vagnen millimeter för millimeter. Det gick bra, fram till slutet, för plötsligt vek sig domkraften – under husvagnen låg grannen och hjulaxeln hamnade med sin vikt på honom.

– Min sambo var precis bredvid oss, hon kom springandes fram till vagnen och vi försökte lyfta.

Skrek åt dottern att hämta hjälp

Husvagnen var dock för tung så Jonas skrek åt sin dotter Saga Grann Basson, 10 år, att hämta hjälp.

– Hon fick tag på sin lillebror som var där.

Saga och hennes åttaårige lillebror Kasper Grann Basson sprang över campingen och skrek att alla skulle skynda sig till plats fyra då det låg en man under en husvagn.

– Det enda jag tänkte var att jag måste hämta folk fort så får de lyfta vagnen så att han inte dör, säger Saga.

”Utan dem hade han nog inte klarat sig”

Enligt Jonas var folk väldigt snabbt på plats och tillsammans lyckades de bända upp vagnen och få loss mannen.

– Det var de som såg till att folk kom på plats så fort som tusan. Hade de inte fått hit folk så snabbt hade han nog inte klarat sig, gissar Jonas och fortsätter:

– Vagnen tryckte ihop lungorna på honom.

Även ambulans och räddningsstjänsten var på plats och mannen kunde föras till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Ofta är utgången vid en olycka beroende av hur de på plats agerar innan vi kommer dit. Om barnen har sett till att det kommer folk till platsen är det jättebra. All heder åt dem, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen till GT.

På söndagen var mannens tillstånd allvarligt men stabilt. Jonas, som känner mannen, säger att han bland annat har brutna revben.

”Man var ju chockad”

Den dramatiska händelsen satte sina spår och både Saga och Kasper hade svårt att sova i lördags. Och på söndagen var hela familjen fortfarande omtumlade över det som hänt.

– Man var ju chockad, försökte fundera på vad som hände och vad som gick fel. Det är skönt att det gick så bra som det gjorde ändå, avslutar Jonas.

ARTIKELN HANDLAR OM