Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Brandman räddade katten – två gånger

avTove Björnlundh

Räddade katten ur brinnande lägenhet och gav honom sin syrgasmask

1 av 6 | Foto: Joi Grinde
Katten Kirre jagar kaksmulor.

SVEDALA. Han räddade katten ur ett eldhav, gav den sin syrgasmask och masserade hjärtat.

När ägaren dog av brandskadorna och katten hotas med avlivning var Mats Jönsson nere på djursjukhuset på 30 minuter.

– Jag kunde inte låta honom dö. Jag åkte dit direkt.

Det var en vanlig kväll för snart tre år sedan som brandstationen i Jägersro fick in ett larm om en lägenhetsbrand. Mats Jönsson var rökdyksledare.

– När jag fick upp dörren såg jag bara ett stort eldhav. Det tog knappt en minut för kollegorna att få ut mannen. Jag satte igång med hjärt-lungräddning och fick igång honom.

Mannen var vid liv när han skickades iväg med ambulansen. För att se så branden inte spritt sig gick Mats in med en värmekamera för en efterkontroll.

– Då hör jag något. Det lät precis som ett litet barn. Man blir ju rent förskräckt. Men sen hittar jag katten, instängd i ett köksskåp. Hur han har överlevt är en gåta.

Han plockar in katten i brandbilen där den segnar ned. Mats tar av sig masken och ger små syrgaschocker till katten samtidigt som han masserar hjärtat.

– I ungefär 45 minuter höll jag på så där. Han var vid liv även om han inte var alert.

Foto: Joi Grinde
Snabb som attan var katten, tittade man bort förlorade man sin sockerkaka.

Han lämnade katten på en filt i bilen för att fixa det sista på plats. Men när han kommer tillbaka har en kollega råkat lämna dörren öppen - och katten är borta.

Det var en stor gård men Mats tar suckande med sig ficklampan och hoppas att den medtagna katten inte sprungit bort. Ganska snabbt hör han ett ”mjau”.

– Då sitter han i buskarna och väntar på mig! De flesta katter hade varit långt borta vid det laget.

Brandmännen körde katten till djursjukhuset och Mats fick snart gå av sitt skift.

Kunde inte låta honom dö

Nästa dag ringde de från djursjukhuset och frågade efter kattens ägare.

– När jag berättade att han gått bort och att det inte fanns några anhöriga sa de att de skulle bli tvungna att sätta sprutan i katten om en timme.

Men de la till: Om det inte är något för dig? Mats och familjen har haft katt förut men tidpunkten var egentligen helt fel, de hade tänkt skaffa hund.

– Jag kunde inte låta honom dö. Jag hade kämpat så med honom. Jag åkte dit direkt.

Katten blev vaccinerad och när djursjukhusets personal började fråga vad han behövde, kattlåda, foder, etc började han bli orolig för att pengarna han tagit med inte skulle räcka.

– Men då sa de ”Har du räddat kattens liv två gånger, då ska du inte betala någonting”.

Foto: Joi Grinde

”110 procent när det gäller djur”

Kirre är inte den första katten som Mats räddat.

– Det har nog blivit en sju-åtta stycken under åren. Man har väl utsatt sig för en del för att rädda dem. Mina kollegor brukar skämta och säga att jag ger 100 procent när det gäller människor och 110 procent när det gäller djur.

Kirre är den tredje katten som bor hos familjen. Men i början av Mats brandmanskarriär var han inte så förtjust i djuren.

– Man fick klättra på många tak och i träd för att hämta katter. Men har du någonsin sett en död katt i ett träd? Nej, de klättrar ner!

Det har nu gått tre år sedan branden men Kirre var en självklar del i hushållet från dag ett.

– Han kom upp i knät på mig direkt när jag släppte honom inne på trappan. Han kände nog på sig att jag räddat honom. Vi blev kompisar direkt.

Och han följer efter Mats vart han än går i radhuset hemma i Svedala. Sover han sover Kirre, om de tittar på tv så ligger katten bredvid. Kirre börjar bli gammal nu, och fick en smäll över örat i branden, men han verkar inte lida för det.

– Han är väldigt speciell. Helt orädd och väldigt sällskaplig. Jag kan än i dag inte fatta att han klarade sig. Det är makalöst.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM