Sierra Leone

Gravid som 15-åring – och pappan stack

Peagie Foday, 46, hjälper fattiga tonårsmammor att fortsätta i skolan

Av: 

Cecilia Gustavsson

SVENSKA HJÄLTAR

MÄRSTA. Hon blev gravid som 15-åring, och vågade inte berätta för föräldrarna.

I dag hjälper Peagie Foday, 46, tonårsmammor i Sierra Leone att få utbildning.

– Ingen ska förskjutas och tvingas sluta skolan för att de blir med barn, säger hon.

Trots heltidsjobb på en ambassad och två små barn uträttar Peagie Foday storverk för 125 tonårsflickor i sitt hemland Sierra Leone. 48 av dem är mammor, och skulle aldrig fått chansen att fortsätta studera utan henne.

– De flesta tonårsflickor som blir med barn i landet har det väldigt svårt: Pappan försvinner iväg, föräldrarna förskjuter henne och hon tvingas sluta skolan. Det blir som att deras liv är slut, berättar hon.

Pappan till barnet försvann

Själv berättar hon att hon hade oerhörd tur som fick stöd. Men det började illa:

– Jag var en smart och ambitiös flicka, men blev kär i grannkillen och råkade bli med barn. Killen försvann bort. Det var en svår tid - ingen tonåring ska behöva bli mamma. Jag vågade inte berätta för mina föräldrar, det fick gå via min syster och en moster. De blev fruktansvärt ledsna och besvikna först, särskilt pappa, som hade stora planer för min utbildning.

– Jag själv kände stor skam och skuld över att jag hade blivit gravid.

Hade du fått någon sexualundervisning?

– Ingen, varken hemma eller i skolan. Det var helt tabu att prata om sex. Som tur är håller det på att förändras.

Efter en tid ändrade Peagies familj inställning och började stötta henne. De passade lille David och såg till att Peagie kunde fortsätta i skolan. Men det var inte alltid lätt ändå.

– Jag minns en söndag när det regnat länge, jag var helt uttröttad av att plugga och sköta en baby och hade knappt ork att gå till skolan dagen efter. Men mina föräldrar fick i väg mig. Där föddes min dröm: Om jag klarar det här ska jag hjälpa andra tonårsmammor.

I dag, 30 år senare, har drömmen förverkligats. Sonen David bor i Colombia och de har fin kontakt. Peagie har studerat administration på universitet i Paris, och kom till Sverige med sin man 2008. 2013 startade hon ”Peagie Woobay Scholarship Award Fund”, Woobay är hennes flicknamn.

Bland projekten finns:

  • Skolavgifter, uniformer, böcker med mera för 125 flickor, som snart blir ännu fler.
  • Daghem för tonårsmammornas barn.
  • Workshops för unga och föräldrar för att förebygga tonårsgraviditeter, med information om preventivmedel med mera.
  • Ett center med ungdomsmottagning och bibliotek, där flickorna kan plugga efter skoltid – de kommer från fattiga hem där det är svårt att vara ifred och läsa.

– Alla flickor som får hjälp intervjuas så att jag vet att de är verkligt motiverade till att studera, berättar Peagie. Nu har de också varandra att dela erfarenhet med. Jag hade ingen att prata med.

79-årig far på workshops

Hon samlar in pengar genom event, att sälja hantverk från Sierra Leone, donationer och månadsgivare. Nio personer på plats sköter verksamheten. Både vänner och familj imponeras av Peagie och gör vad de kan för att hjälpa till. Faktum är att hennes 79-årige far håller i workshops, och pappan till hennes äldste son – som hon sedan fick kontakt med – är med och sponsrar.

Vad känner du när du tänker på det du gör?

– Jag är stolt. Och särskilt stolt över flickorna. Den första har börjat på universitetet nu, då blev jag så glad att jag flög ner och hälsade på under hennes första skoldag.

Varför brinner du just för tonårsmammor?

– Det beror på mina egna erfarenheter. Jag vill att fler - liksom jag – får utbilda sig och får chans att lyckas i livet. Då blir de självständiga och oberoende kvinnor som slipper gå till någon man för att få pengar.

Vad får du för reaktioner från tjejerna?

– De är jätteglada och saknar mig mellan besöken. Men vi har kontakt via sociala medier, det är roligt.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE

”Fattiga säljer sex för att ha råd med mensskydd”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sierra Leone

Skola & utbildning

Familj

Preventivmedel