PRESENTERAS AV

Felix såg man krampa – då grep han in

1 av 2 | Foto: Privat
Felix tvekade inte en sekund – han grep in.
SVENSKA HJÄLTAR

När chauffören Felix såg en man ligga och krampa på marken tvekade han inte en sekund. Det var självklart att gripa in – och nu hyllas han av polisen, skriver Södermanlands Nyheter.

– Hans huvud skakade, ryckte och hade sig, berättar Felix för Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det var på natten mot torsdagen som Felix Danielsson, 23, som jobbar som chaufför på en långtidsparkering vid Skavsta flygplats skulle tanka en av sina jobbussar. När han närmade sig rondellen vid bensinmacken fick han syn på en bil som stod parkerad.

Ena dörren var öppen, och Felix kunde skymta en man som låg på marken framför fordonet. Han trodde först att mannen försökte rycka bort något från bilen – men när han kom närmare förstod han att situationen var en helt annan.

– Han skakade väldigt kraftigt. Hans huvud skakade, ryckte och hade sig. Han var helt spänd. 

Hjälpte till direkt

Mannen hade fått ett krampanfall. Felix stannade sin bil direkt, ringde omedelbart 112 och gick fram till mannen. Han pratade lugnande med honom. 

– Han krampade så att han hade tungan mellan tänderna, dreglade och gjorde ljud ifrån sig. 

Till slut kom polisen och sedan vårdpersonal. Tillsammans kämpade de med att få in den kramande mannen i ambulansen.

– Det var väldigt svårt för han rörde sig väldigt mycket. Han var typ frånkopplad, det var kroppen som gjorde allt. Det var en lättnad att få hjälp.

”Väldigt allvarligt”

Det var första gången Felix såg ett krampanfall. Han tyckte att situationen var läskig, men skulle inte tveka en sekund om han behövde gripa in i igen i framtiden.

– Jag ville ge all hjälp som jag kunde ge, det var en väldigt allvarlig situation, säger han.

För SN bekräftar Roland Lindqvist, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, att Felix historia stämmer till punkt och pricka. Han passar på att hylla killens kvicka ingripande – och skicka en passning till de som inte är lika bra på att hjälpa till.

– Det var rådigt agerat av honom. Vi gillar alla människor som engagerar sig innan de tar fram mobiltelefonen och filmar, säger Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM