”Ingen tjej ska behöva få penisbilder”

Så slåss Linnéa Claeson näthat

avCecilia Gustavsson

Få kan ge svar på tal mot näthat som handbollsproffset Linnéa Claeson, 25.

Med humor och hämnd slår hon tillbaka med Instagramkontot assholesonline.

– Jag vill slåss för alla tjejers skull, säger hon.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Linnéa och Mark Levengood på scenen i Globen.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Applåderna ekade i Globen när Linnéa Claeson gick upp på scenen i Svenska Hjältars skolföreställning. Uppenbarligen har många unga koll på hennes Instagramkonto assholesonline – hon har över 150 000 följare.

– Jag har alltid varit lite kaxig och tyckt att civilkurage är viktigt. Man måste kunna stå upp för sig själv och det man tror på.

Vad får du för olika kränkande meddelanden?

– Allt ifrån mordhot, dödshot och hot om våldtäkt till folk som skickar porrbilder och skriver sexnoveller om mig. Eller bara meddelanden om att de vill träffa mig, och sedan vägrar ge sig.

”Blir skitförbannad”

Trakasserierna kom i takt med Linnéas framgångar i handboll. Ju mer hon började synas, desto mer näthat och sexism. Hon berättar att meddelandena kommer från alla sorters män och killar, allt från medelålders vd:ar till unga studenter.

Det märks att frågan engagerar – många i publiken ville ställa frågor till Linnéa. En tjej frågade om det inte känns läskigt att svara tillbaka när hon till exempel får en penisbild.

– Jo, det är klart att det kan kännas läskigt. Men det är för viktigt för att låta bli. Jag tänker också på de generationer som kommer efter mig, jag vill inte att 10–11-åriga tjejer ska behöva få penisbilder skickade till sig, som jag fick i den åldern.

Hur känns det att få näthat?

– Jag blir skitförbannad. Inte bara för min egen skull utan för att det är så här världen ser ut, inte bara för mig utan för så många tjejer världen över.

Foto: BO BERGENDAHL
Linnéa Claeson svarar på näthat och penisbilder med humor – och hämnd.

En del menar att det bästa är att ignorera hatarna, medan Linnéa har bestämt sig för att svara tillbaka. Hon gör det med humor, men ibland också med hämnd, som att höra av sig till avsändarens flickvän eller lägga ut avsändarens penisbild på personens Facebooksida.

– Jag vill försvara mig, jag vill slåss och finnas kvar på internet. Jag vill inte sopa problemen under mattan utan vara en förebild för andra som får näthat. Men självklart ska alla bemöta kränkningar på det sätt de vill, oavsett om de vill ignorera, blockera, anmäla eller svara tillbaka som jag.

Flyttar snart

Snart flyttar Linnéa Claeson till Danmark för att spela handboll, vårt grannland har världens bästa handbollsliga. Men hon kommer inte att sluta att slåss mot näthatet från sina svenska plattformar.

– Nej, absolut inte, jag kör på.

Linnéa Claeson lämnar Sverige för att spela i världens bästa handbollsliga, den danska.
ARTIKELN HANDLAR OM