Årets medborgare

Fredrik dyker efter skrot – här är hans oväntade vapenfynd

Av: 

Jakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

Stockholms rena vatten har gjort staden till ett föredöme i världen.

Men under ytan döljer sig en soptipp.

– På botten finns extrema mängder skräp. Men också en fantastisk historia med väldigt spännande fynd, säger dykaren Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson och hans medhjälpare John Edgardh berättar upprört om allt farligt avfall de hittar mitt inne i Stockholm.

– Det är fruktansvärt att nedskräpningen fortsätter, säger Fredrik Johansson.

I deras projekt ”Rena Mälaren” har de bland annat plockat upp ett halvt ton bly, två ton bil- och båtbatterier och mängder av bildäck. John kör båten som används vid dykningarna. Han lever själv nära den marina världen på en husbåt, och han förvånas över hur oaktsamma många är.

– Det är hemskt att folk bara dumpar gifter. Bly i batterier löses upp i vattnet – och det är vattnet som vi dricker, säger John Edgardh.

Trots att ”Rena Mälaren” framstår som ett väldigt angeläget projekt i dag så startades det faktiskt av en ren tillfällighet.

– Det var när John bad mig inspektera skrovet på hans båt som jag upptäckte hur mycket skräp som ligger på botten, säger Fredrik Johansson.

Ett nytt problem runt Stockholms kajer är de nya elsparkcyklarna. Många kastas i vattnet och förtagen som hyr ut dem är inte tvingade att bärga dem.

– Vi dök av Söder Mälarstrand och då plockade vi upp 20 stycken bara där. Vi har hittat massor även på andra ställen, säger Fredrik.

När Aftonbladets fotograf Magnus Sandberg ber om en bild på en elsparkcykel dyker Fredrik Johansson ner och hämtar en utan problem. Så många ligger det på botten.

Rejält dagsverke - för miljö

Skrotdykningarna är en del av en daglig verksamhet för personer med fuktionsvariationer som drivs av Främja AB, där Fredrik jobbar. Syftet är att erbjuda betydelsefulla arbetsuppgifter i ett ekologiskt sammanhang. Christina Ericsson och Marcus Ousbäck är två av medhjälparna under skrotdykningarna. Båda uppskattar insatsen för miljön och att få göra ett rejält dagsverke.

– Det är härligt. Jag sover alltid gott efter en dag på sjön , säger Christina Ericsson.

Spännande vapenfynd

Men Fredrik Johansson hittar inte bara skräp under dykningarna. På Mälarens botten går det också att göra spännande historiska fynd. Han har dykt på 1700-tals skutor och hittat flaskor från 1600-talet.

– För några veckor sedan hittade vi ett armborst vilket är spännande. Det kan vara så att det använts vid säljakt. De sköt tydligen säl långt in Mälaren på 1800-talet. Armborstet undersöks nu på Sjöhistoriska museet, säger Fredrik.

I Vinterviken har han även dykt nära de lokaler där familjen Nobel utvecklade sprängämnen. Lokalen förstördes i en våldsam exposition 1868 och mycket av utrustningen hamnade i vattnet. Några av Fredriks fynd finns nu på Nobelmuseet.

– För mig som gillar historia är det fantastiskt att dyka i Stockholm. Men när jag ser jag allt skräp på botten blir jag riktigt orolig, säger Fredrik Johansson.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Martin, 47, instängd i hytten – sjönk till botten

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Svenska hjältar

Mälaren

1600-talet

Skräp

Nobelmuseet

Klimat & miljö