Kungen: ”Det är en fantastisk insats Lasse gör”

I december utsågs han till Årets Miljöhjälte på Svenska Hjältargalan – nu föreläser han för kungen.

Lasse Wennmans mission i livet är att minska matsvinnet – och mätta landets kurrande magar.

– Det är en fantastisk insats han gör, säger kung Carl XVI Gustaf.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Fattigpensionärer, ensamstående föräldrar och andra som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Alla kommer de till Matakutens lokaler i Gävle för att ta emot kassar med mat som butikerna annars skulle slänga.

– Matakuten började faktiskt inte som ett miljöprojekt – utan mitt hjärta var fyllt av övertygelsen att ingen ska behöva gå hungrig, säger Lasse Wennman som startade projektet.

Kantstött frukt, bröd och mejerivaror som är nära bäst före-datum. Allt det samlar Matakuten in från butiker i Gävletrakten och delar ut gratis.

I veckan var Lasse Wennman, 59, inbjuden till en temadag med WWF, och berättade för både Kung Carl XVI Gustaf och WWF:s internationella ordförande Yolanda Kakabadse om sitt framgångsrika koncept och hur vi skulle kunna rädda mer mat från att hamna på sopbergen.

– Det är en fantastisk insats han gör tycker jag. Det är sådant som alla går och funderar på – att det slösas för mycket och det borde man kunna göra någonting av i stället, säger kung Carl XVI Gustaf till Svenska Hjältar.

När och hur började Ers Höghets eget miljöengagemang?

– Svårt att svara på – det är sådant som växer fram under årens lopp. Det är möjligt att det började via scouterna, den första miljöorganisationen jag var i kontakt med och som talade om att värna naturen och samarbetet.

– Sedan har det ju utvecklats – i dag är det en världsproblematik på global nivå som vi måste försöka klara ut gemensamt. Engagemanget är på en helt annan nivå nu. Det började i det lilla omfånget och så växer det ju.

”Miljön är världsproblematik på global nivå som vi måste försöka klara ut gemensamt”, säger kung Carl XVI Gustaf till Svenska Hjältar.
”Miljön är världsproblematik på global nivå som vi måste försöka klara ut gemensamt”, säger kung Carl XVI Gustaf till Svenska Hjältar.

Människor i kön började gråta

Lasses engagemang bottnar i en personlig historia – han var själv missbrukare under många år. Han lyckades bli nykter och har varit det i många år nu, men han känner fortfarande många människor som är utsatta och han brinner för att hjälpa dem till en bättre vardag.

Historien om Matakuten började en dag med att Lasse fick 250 kilo bröd från en Coop-butik. Han lastade in allt i sin bil och åkte till ett område i Gävle där han visste att det fanns många barnfamiljer och människor med ekonomiska problem.

− Jag parkerade och ställde mig och ropade: Bröööd! Människor från olika länder i hela världen kom och ställde sig i en lång lång kö.

En kvinna tog emot två limpor och sa: Tack! Men vad kostar det Lasse?

När Lasse skakade på huvudet och sa att det var gratis började hon gråta av glädje – och sedan började hela kön att gråta.

– Så det blev en väldigt emotionell start.

”Vi måste sluta tjafsa om gränser”

Under förra året vägde Matakuten in 126 ton varor i den lilla lokalen – vilket motsvarar 48 sopbilar med mat. Och det bara i Gävle. Allt det delades ut gratis till människor med behov.

– Det finns hur mycket som helst att få, och det finns hur många som helst att mätta. Det är tråkigt att vi finns – men det är bra att vi finns. Precis som med Systembolaget, säger Lasse och får kungen och hela publiken att skratta.

Också rymdfararen Christer Fuglesang var nyfiken på Lasses arbete.
Också rymdfararen Christer Fuglesang var nyfiken på Lasses arbete.

Också före detta astronauten och KTH-professorn Christer Fuglesang var på plats för att lyssna på Lasses föredrag.

– Det var ju strålande, det är en så fantastiskt bra idé! Man borde kunna växla upp den idén – det är idiotiskt att vi slänger mat när det finns människor som kan ha behov av den, säger Christer Fuglesang.

Vilka miljöproblem bekymrar dig mest just nu?

– Den globala uppvärmningen. Om det går fort blir det väldiga problem för oss.

Du är en av få som sett jorden från rymden – hur var det att komma hem?

– Nej men man får ju ett annat perspektiv när man sitter i en rymdfarkost i det enorma universum. Där uppifrån ser man verkligen hur tunn atmosfären är. Man ser inga gränser när man färdas runt jorden – och problemen vi har måste vi lösa tillsammans i stället för att tjafsa om gränser.

Känner du en svensk hjälte? TIPSA OSS!Så länge håller maten – egentligen
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.