PRESENTERAS AV

Sålde majblommor – för 77 000 kronor

1 av 2
Melvin med majblommorna.
SVENSKA HJÄLTAR

Melvin har sålt mest majblommor i hela Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag älskar att sälja, jag kommer nog bli säljare när jag blir stor, säger han till Aftonbladet.

Melvin Falk från Kungssten i Göteborg började sälja majblommor redan 2015. Då sålde han för 23 000 kronor, och förra året kom han upp i 40 000. Men i år har han slagit alla förhoppningar – och nästan dubblat fjolårets resultat.

Totalt har han krängt blommor för 77 200 kronor.

– Det är självklart bra att man vet att pengarna går till barn som har det svårt. Bland annat har ju Majblomman hjälpt till att se till så att snart nästan alla barn som behöver glasögon får det, säger Melvin.

Viktigt vara trevlig

Han tror att det är hans uthållighet som skiljer honom från många andra majblommeförsäljare. Medan andra bara håller på med aktiviteten i några dagar, körde han på nästan oavbrutet i hela maj månad.

Melvin säger att hans envishet varit avgörande.

– Sedan är det viktigt att vara trevligt också. Om någon säger nej säger jag ”tack ändå, ha en fortsatt bra dag”. Då kanske vissa ändrar sig och vill köpa ändå, för att jag är trevlig.

Han tipsar dessutom andra majblommeförsäljare om att använda sig av sms-betalning och Swish, eftersom många inte har kontanter på sig. Årets resultat innebär att 12-åringen sålt mest majblommor i hela Göteborg.

Han vet inte om han tänker satsa riktigt lika hårt 2018, eller om något annat kommer locka mer. Men det är ingen tvekan om att Melvin tycker om att sälja.

– Jag älskar att sälja. Jag har sålt andra saker innan, och jag kommer nog bli säljare när jag blir stor, säger Melvin.

”Är otroligt driven”

Pengarna har Melvin placerat i aktier och fonder. Mamma Anna-Karin Falk är stolt över sin son. Hon har skjutsat runt honom för att Melvin ska kunna sälja på alla platser där tillfälle ges.

Och det har minst sagt gett resultat.

– Han är otroligt driven. Sedan har vi stöttat honom, men det är han själv som vill. Jag är väldigt stolt, säger hon.

Göteborgs-Posten har ringt upp Stefan Thilén. Han är insamlingsledare på Majblommans rikskansli – och har väldigt bra koll på vem Melvin är.

Stefan säger att Melvin är ”otroligt duktig”. Det är väldigt sällsynt att någon kommer upp i så stora summor.

– Samtidigt tycker vi att det viktigaste är att alla gör så mycket de kan. Säljer man ett par dagar är det också bra jobbat, säger han till GP.

ARTIKELN HANDLAR OM