PRESENTERAS AV

Jens räddade livet på man i brinnande hus

Foto: Privat
Jens tvekade inte en sekund – han grep in.
SVENSKA HJÄLTAR

När saltbilschauffören Jens märkte att det brann fanns det ingen tvekan. Han bestämde sig för att gripa in – och räddade en äldre man ur lågorna, skriver Jönköpings-Posten.

– Jag gjorde bara det jag tycker att alla ska göra i en sån här situation, säger Jens till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det var tidigt på morgonen på torsdagen som Jens Larsson körde sin saltbil genom samhället Kättilstorp i Falköpings kommun i Västergötland. Klockan var omkring halv fyra när han körde in i samhället.

Redan då märkte Jens av en stark röklukt. Först trodde han att det var någon som eldade, kanske med dålig ved.

– Men när jag åker tillbaka genom samhället... så tycker jag att det ryker väldigt väldigt mycket. Magkänslan sa att det här behöver du kolla upp, säger Jens.

Istället för att köra vidare på sin runda bestämde sig Jens alltså för att lokalisera huset röken kom från. Och när han kom dit såg han att det steg eldsflammor från skorstenen.

– Jag tänkte att det här är absolut inte bra. ”Här måste vi göra någonting”, tänkte jag, säger han.

”Han var chockad”

Jens började banka på dörren för att försöka få kontakt med boende i huset. Efter en stund kom en nyvaken äldre man ut.

– Han var chockad. Jag sa att det brann, men han visste väl inte vad han höll på med, så han gick in igen.

Han fick fortsätta banka på dörren. Till slut gav mannen med sig och följde med Jens ut – trots att han pratade om att han hade en bil i garaget som han ville ta hand om. Men det fanns ingen tid för sådant.

De stod tillsammans i trädgården och såg hur mannens hus gick upp i rök.

– Han stod som förstenad. Han grät inte, men man såg att det var helt tomt inom honom. Sen kom brandkåren, och på tio minuter var det övertänt.

Jobbade vidare efteråt

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Efteråt har Jens, via en släkting till mannen, hört att han mår bra och är oerhört tacksam för Jens insats. Men hjälten själv tycker inte att han gjorde något särskilt imponerande.

– Jag gjorde bara det jag tycker att alla borde göra i en sån här situation. Det var inte något att tveka om, säger han.

Han berättar att han fått mycket beröm för sin insats, bland annat i sociala nätverkskanaler. Men själv valde han att fortsätta jobba på som vanligt efter händelsen.

– Jag kände mig lite överflödig när brandkåren kom, så jag smög iväg och jobbade vidare. Men det är klart att det hängde kvar under dagen, säger Jens.

ARTIKELN HANDLAR OM