Valpen Gösta gör succé på boendet

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Kramfors Kommun
Emmas valp Gösta har blivit poppis på äldreboendet.

På demensboendet Gläntan i Kramfors finns både hund och katt – och det är något vårdtagarna minst sagt uppskattar. Valpen Gösta har gjort toksuccé bland de boende.

– Han har livat upp stämningen för alla, säger matte Emma Majlöv, undersköterska.

Emma Majlöv, från Kramfors, och hennes sambo har alltid haft hundar hemma. Men när deras rottweiler var tvungen att avlivas blev deras franska bulldog ensam kvar. Det blev förstås jobbigt för tiken, som var van vid att ha en kompis att hänga med.

Så Emma och hennes sambo bestämde sig för att skaffa en valp. Men det är inte det lättaste, eftersom hon jobbar skift som undersköterska på ett demensboende.

– Det är lite problematiskt då att skaffa valp, det är ju som att skaffa barn. Men vi tänkte att jag får väl ta med honom på jobbet, säger Emma.

”Djur är magiska”

Emma såg givetvis till att dubbelkolla så att ingen på boendet var hundallergiker. På Gläntan där hon jobbar finns redan en katt – och entusiasmen inför valpen Göstas ankomst blev genast stor.

– Alla tyckte att det skulle bli jättekul att få hit honom, säger hon.

Och åtta veckor gammal adopterades Gösta. Då började han genast hänga med matte till Gläntan när det var dags att jobba. Många av de boende har haft hästar, katter, kor och hundar i sitt liv tidigare. Emma tror att något väcks till liv när de ser Gösta.

– Han har livat upp stämningen för alla. Djur är magiska. Ibland finns det de som man kanske inte kan ha kontakt med annars, men så ser de barn eller hundar och får tillbaka sina minnen.

”Söt och rolig”

Charmtrollet har blivit mottaget med öppna armar. Emma berättar om hur boende som vanligtvis bara stannar på sina rum hela dagarna har börjat komma ut och sitta i matsalen. Och där finns alltid ett givet samtalsämne.

– De vill gosa med honom och klappa honom. De blir väldigt glada när de ser Gösta, sen pratar de om hur söt och rolig han är.

Den enda som inte varit helt frälst är katten Missan, som bor permanent tillsammans med en vårdtagare. I början fräste hon åt Gösta. Men de kommer bättre och bättre överens.

– Katten börjar vänja sig, och när Gösta är hemma är det hon som tar över för honom, säger Emma.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publicerad: