Sussanne samlade in mat till hundratals barn: ”Magiskt”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Nallar till de minsta barnen.
SVENSKA HJÄLTAR

Gävletjejen Sussanne Vigren, 30, har blivit en hjälte för barnhemsbarnen i Masaka i Uganda.

Med hjälp av Facebook har hon samlat in pengar till mat, mediciner och sängar.

– Det känns helt otroligt att inlägg på Facebook kan få ett sådant genomslag, säger hon.

För tre år sedan tittade Sussanne Vigren, 30, på en film om en man som borrade brunnar i Afrika. Det var då hon bestämde sig för att själv göra något.

Hon kontaktade en välgörenhetsorganisation och packade väskan. Hon landade i Uganda och åkte till staden Masaka för en tre månader lång volontärresa på ett barnhem.

Närmare tre år senare bestämde hon sig för att åka tillbaka.

– Jag satt och tittade på flygpriser till Uganda i våras. Där och då bestämde jag mig för att åka tillbaka för att se hur de har det, säger hon.

Samlade in pengar till mediciner

Sussanne, som normalt arbetar som undersköterska inom hemtjänsten, samlade ihop 16 000 kronor för att skämma bort barnen. Då visste hon inte hur illa det var. Maten var det första hon ville förbättra på barnhemmet. De flesta åt bara posho, en torr och smaklös grötliknande rätt, gjord på kassavarötter.

– De första dagarna fokuserade jag på att samla ihop pengar till mat.

Sedan fokuserade hon på barnens sovplatser.

– Jag gick runt i barnens sovsalar och såg att alla madrasser var helt förstörda. Då började jag samla ihop pengar till madrasser och madrassöverdrag. Jag fick ihop till hundra stycken, säger hon.

Sen tog hon tag i skorna. Med hjälp av vänner och bekanta fick hon in pengar. Hon la upp bilder på Facebook och det tog inte lång tid innan för henne främmande människor började skicka in pengar. Barnen fick nya skor, de fick anteckningsblock och pennor så de kunde anteckna i skolan och sjuksköterskorna som behandlade barnen fick pengar så de kunde köpa in mediciner. Hon byggde till och med en lekplats.

”Det känns magiskt”

Genomslaget har varit enormt och många följer Sussannes Facebook-sida.

– Mina inlägg har delats som bara den och jag har fått mycket pengar av människor som jag inte har någon aning om vilka det är, säger Susanne.

– Det känns helt otroligt att inlägg på Facebook kan få ett sådant genomslag och att folk litar på mig så pass mycket. Det känns magiskt. Det är det största förtroendet man kan få, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM