PRESENTERAS AV

Blev kallad ”hora” på bussen – grep förövaren på egen hand

SVENSKA HJÄLTAR

Claudia, 36: ”När han skallade mig tog logiken över”

Claudia Aziz, 36, var på väg hem när en kille attackerade henne. Han skallade henne och kallade henne ”hora”. Då gjorde Claudia ett envarsgripande och höll kvar killen på bussen – men ingen av de andra resenärerna hjälpte till.

– Ska vi ha det så här så kan inte kvinnor vistas ute, säger Claudia.

Det var sent under fredagsnatten när Claudia Aziz skulle ta bussen hem från centrala Stockholm till Haninge när en kille sökte hennes uppmärksamhet. Claudia trodde killen, som var i 18-årsåldern, behövde hjälp med något men när hon uppmärksammade honom attackerade han henne med glåpord.

– Han frågade varför jag hade så mycket smink på mig och kallade mig för hora och fitta. Då reste jag mig och tänkte kliva av bussen men då kom han mot mig och skallade mig, säger Claudia.

”Känns helt obegripligt”

Killen som attackerade henne var tillsammans med fyra eller fem andra män som inte stoppade killen utan skrattade och hejade på sin kompis. Utöver dem så befann sig en kvinna samt flera andra, manliga resenärer på bussen men ingen av dem ingrep så Claudiga tog saken i egna händer.

– Så här i efterhand känns det helt obegripligt. Ingen sade åt honom att sluta. När han kallade mig hora och skallade mig kände jag att jag var tvungen att ta tag i det här. Mitt logiska tänkande tog över så jag gjorde ett envarsgripande, säger Claudia.

Envarsgripande innebär att vem som helst får ingripa om man ser ett ett brott eller en brottsling på flyende fot. Man ska därefter kontakta polisen och överlämna ärendet till dem.

Gärningsmannen flydde

Juriststudenten Claudia kände till begreppet envarsgripande och då de befann sig på en buss fanns ingenstans att ta vägen för killen som attackerat henne. När busschauffören hörde Claudia berätta för killen vad hon gjorde körde han raka vägen, utan att stanna, till ett bussgarage dit polis tillkallades. Dock lyckades gärningsmannen fly fältet innan polis hann dit.

– Jag sa högt och tydligt att ”nu har du slagit mig och jag gör ett envarsgripande här”. Chauffören verkade ha varit med förut för han bara körde då. I och med att vi var på en buss kunde det ske utan att jag var tvungen att vara fysisk, säger Claudia.

”Kände mig väldigt ensam och utsatt”

Claudia mår under omständigheterna bra, hon bröt ingenting men har en svullen näsa. Mest av allt är hon besviken på civilkuraget som de övriga resenärerna uppvisade.

– Ingen gjorde någonting, den enda tjejen på bussen försökte medla lite men resten gjorde ingenting trots att jag bad om hjälp. Hans kompisar skrattade bara, jag kände mig väldigt ensam och utsatt. Ska det vara så här så kommer man inte våga visa sig ute som tjej.

Enligt Svenska Dagbladet greps ingen person i samband med händelsen men en anmälan om misshandel, ofredande samt främjande av flykt upprättats.

Följ oss på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM