PRESENTERAS AV

Vårdbiträdet Camilla räddade livet på kvinnan

Foto: Privat / TT
Camilla Rahmberg räddade livet på äldre kvinna i brinnande lägenhet.

avClara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

Hemtjänsten i Malmö fick ett larm från en vårdtagare som klagade över ett tjutande ljud i lägenheten. När vårdbiträdet Camilla Rahmberg kom dit var hela lägenheten var fylld av rök.
Tack vare hennes snabbtänkta gärning räddade hon kvinnan ur den brinnande lägenheten, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Hemtjänsten i Malmö fick vid halv sju på söndagskvällen ett larm från en vårdtagare som klagade över ett oväsen i lägenheten. Vårdbiträdet Camilla Rahmberg, 36, hade nyligen varit och besökt kvinnan och bestämde sig för att ringa dit och höra hur det stod till. I luren hörde Camilla ett tjutande ljud och insåg att det förmodligen rörde sig om ett brandlarm.

Drog ut kvinnan ur lägenheten

Camilla skyndade hem till kvinnan och så fort hon kom upp på våningsplanet där kvinnan bor, såg hon hur trapphuset börjat fyllas av rök. Hon öppnade dörren till kvinnan försiktigt och upptäckte att lägenheten var totalt rökfylld. Hon såg inte var det brann men tvekade inte en sekund att försöka få ut kvinnan.

Därefter försökte Camilla få kvinnan som satt i en fåtölj att gå ut ur lägenheten, men precis när hon ställde sig upp ramlade hon ihop.

– Då fick man ju lite panik eftersom jag inte visste var det brann, jag bara tänkte att jag måste få ut henne. Så jag fick dra ut henne genom lägenheten, berättar Camilla.

När kvinnan var ute ur lägenheten gick Camilla in i lägenheten för att släcka elden, som hade startat i köket. Därefter gick hon ut, stängde dörren och larmade 112, som snabbt kom till platsen.

– Brandmännen tog över. De var superrutinerade. Man blir imponerad när det är sådana här krissituationer vilken räddningskapacitet vi faktiskt har i vårt land, säger Camilla.

Jobbade vidare

Den äldre kvinnan fick föras till sjukhus med ambulans men mår efter omständigheterna bra. Även Camilla fick undersökas av ambulanspersonalen men förutom hög puls hade hon klarat sig undan bra och fortsatte sedan sitt arbetspass, trots den dramatiska händelsen.

– Man är väl en blandning av lojal och plikttrogen och vill ta hand om sina gamla, så jag stannade faktiskt kvar. Chocken kom sen, man fick bearbeta det under kvällen.

Nu i efterhand är Camilla lättad över att det gick så bra som det gick.

– Jag är väl en sån som kan ha lite lugn i kroppen när det händer saker. Att man handlar först och tänker sen, så får man väl hoppas att det bara är positivt. Det är klart att det känns kul att ha räddat livet på någon och att man har gjort en god insats. Man får klappa sig själv på axeln, säger hon.

Då får du ALDRIG släcka med vatten 01:09

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM