Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Man försökte råna Barbro, 76 – då slog hon till med kryckan

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
76-årig kvinna slog till rånare med krycka.
Foto: JanErik Henriksson / TT
76-årig kvinna slog till rånare med krycka.

Barbro, 76, från Eskilstuna utsattes för ett rånförsök tidigare i februari. När mannen försökte rycka åt sig hennes väska slog hon till honom med kryckan.
– Jag blir så förbannad när de går på äldre, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

76-åriga Barbro från Eskilstuna, var på väg hem från frisören när en rånare kom fram och hotade henne med ett pistolliknande föremål, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

”Tog i allt vad jag hade”

Barbro skrek åt honom att hon inte hade några kontanter, men det stoppade inte mannen som försökte rycka åt sig hennes väska. Då hände något som rånaren knappast hade räknat med – 76-åringen skrek efter hjälp och svingade sin krycka mot mannens ansikte och hals i självförsvar. Nu har Barbro berättat mer om händelsen i Eskilstuna-Kuriren.

– Jag blev så förbannad, det bara blixtrade. Jag tog i allt vad jag hade. Det måste ha varit hårt för jag har fortfarande ont i axeln, säger hon till tidningen.

Samtidigt kom ett vittne och mannen flydde från platsen.

Barbro fick hjälp av vittnet att ta sig hem, men chockades och minns knappt någonting av det som hände efter rånförsöket. Händelsen har satt sina spår hos 76-åringen.

– Natten till lördagen sov jag ingenting, och nu i natt hade jag också svårt att sova. Jag har fortfarande som en klump i mellangärdet, berättar Barbro för Eskilstuna-Kuriren.

”Inte värd ett ruttet lingon”

Barbro har ingen aning om vem mannen var. Efter klockan var runt 18 så var det mörkt och hon kunde inte se rånarens ansikte ordentligt. Men hon uppskattar att han var i 20–25 årsåldern med smal kroppsbyggnad. Nu hoppas hon att allmänheten tipsar om de vet något, så att polisen kan få fast mannen.

– Jag blir så förbannad när de går på äldre. Då sjunker man lågt i aktning. Då är man inte värd ett ruttet lingon, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Brottet utreds som försök till rån och polisen har aktiverat en tipstelefon med telefonnummer 070-307 59 30, för den som sett eller hört något.

Eftersom Barbro slog till så pass hårt med kryckan är det möjligt att rånaren fått skador i ansiktet eller på halsen som kan hjälpa till att identifiera gärningsmannen.

Fotnot: Barbro heter egentligen något annat.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.