Svenska hjältar

Ger inte upp – Marcus söker på nytt efter Wilmas kropp

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

17–åriga Wilma Andersson mördades och styckades i sin bostad i Uddevalla.

Rättsprocessen har nått sitt slut. Men Wilmas kropp har fortfarande inte hittats.

– Det måste vara fruktansvärt att inte få hem henne. Att veta att ens anhörige finns någonstans där ute, säger Marcus Göthberg som nu organiserar en ny stor sökinsats.

Marcus Göthberg dyker tillsammans med andra frivilliga inne i centrala Uddevalla den 1 maj. Målet är att hitta Wilmas kropp eller göra andra fynd som kan belysa fallet ytterligare

– Vi ger inte upp. Det kan ju vara så att vi hittar exempelvis kläder som tillhört Wilma. De kan nämligen vara bättre bevarade än kroppen. Men oavsett hur det går så handlar det också om att visa familjen att vi går samman och gör det här.

Han är noga med att understryka att det inte finns något nummer att swisha till, det här handlar inte om att få in pengar.

– De här insatserna bygger helt på frivillighet. Alla som är med bidrar med sin kunskap och vi tar aldrig emot pengar.

Marcus Göthberg arbetar som kranförare och har dykt i femton år. Nu använder han sin kunskap i att på fritiden ordna sökinsatser efter försvunna människor.
Marcus Göthberg arbetar som kranförare och har dykt i femton år. Nu använder han sin kunskap i att på fritiden ordna sökinsatser efter försvunna människor.

Blev personligt

Marcus Göthberg arbetar till vardags som kranförare men har dykt i femton år. Det var i höstas som han bestämde sig för att använda sina dykkunskaper och andra erfarenheter och organisera sina första stora sökinsats efter Wilma.

– Jag tänkte logiskt som dykare. Vad behöver jag som dykare? Vad skulle jag vilja ha om något går fel? Eller om jag får se något hemskt? Så byggde jag insatsen efter eget huvud och dykarna blev väldigt nöjda.

Han trodde det kanske skulle komma tjugo frivilliga den gången. Det kom hundra från hela Sverige, från både Malmö och Gävle.

– Den här gången är vi tretton dykare samt annan logistik som ett mat-team och ett kristeam som hjälper till.

Marcus Göthberg organiserade också nyligen sökinsatsen efter en försvunnen tvåbarnsmamma i Lidköping. Det märks att Marcus som själv är pappa brinner för arbetet som han utför på sin fritid.

– Fallet med Wilma har blivit väldigt personligt för mig. Vissa saker är mer tragiska än andra. När ett barn stryker med i det här meningslösa och tragiska våldet så blossar det upp för mig.

Marcus Göthberg koordinerade en stor dykinsats efter en försvunnen mamma i Lidköping. Ett stort antal dykare och funktionärer slöt upp.

Helsickes massa jobb

Marcus Göthberg berättar att det är viktigt att ha god kommunikation med alla berörda. Exempelvis är polisen väl underrättad om att de ska dyka efter Wilmas kropp.

– Vi har alla tillstånd som behövs och har en dialog med alla som vi behöver ha en dialog med. Vi dyker inte upp som gubben i lådan utan allt sker i samråd. Och säkerheten kommer såklart först.

Han är så glad över alla de krafter han lyckats samla.

– Det har varit en helsickes massa jobb, men jag har gett mig fan på att göra det här. Jag är väldigt stolt över att vi lyckats få ihop det här. Det är så unikt och har vad jag vet inte hänt tidigare att så många frivilliga går samman i dykinsatser på det här viset.

Har du haft kontakt med Wilmas familj?

Ja, senast i torsdags. Jag pratar med Wilmas mamma ganska ofta. Och reaktionen är att hon är så tacksam för allas engagemang och insatser.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kvinnan hängde från balkong på tredje våningen – räddad i sista sekund

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Svenska hjältar

Uddevalla

Civilkurage

Mord

Relationsvåld