Julia, 25: ”Då kollade den här killen på mig, in i min själ”

Två personer sköts till döds. 21 skadades.

Tack vare bland annat svenska Julia Pergadis kunde den misstänkte gärningsmannen vid terrorskjutningen på London Pub i Oslo gripas.

– Jag gav honom den här blicken att ”vi tog dig”, säger Julia till Aftonbladet Svenska hjältar.

Redan tidigare under dagen hade Julia Pergadis, dörrvakt på nattklubben Elsker, en gnagande känsla av att något inte stod rätt till. Hon beskriver det som en ångest som satt i hennes kropp.

– Egentligen hade jag vaknat upp och haft en jättebra dag. Men under dagen blev jag orolig. Jag hade jättemycket ångest och jag kände att det var något som inte stämde.

I den norska huvudstaden förberedde sig många för att fira Pride. Stämningen var på topp med vajande regnbågsflaggor och festsugna människor.

– Jag var glad för att det var Pride och det är den bästa tiden på året. Alla skulle festa och vara glada. Så går kvällen – och så händer det här.

Julia Pergadis stoppade tillsammans med ett antal andra civila personer den misstänkte gärningsmannen.
Julia Pergadis stoppade tillsammans med ett antal andra civila personer den misstänkte gärningsmannen.

”Skrek i panik”

Nattklubben Elsker är belägen ungefär 200 meter från London Pub i de centrala delarna av Oslo. Liksom London Pub är Elsker en klubb för hbtq-kretsen. Det hade varit lite stökigt, men ändå en ganska vanlig arbetsdag.

– Vi hade precis haft en tjej ute på gatan där som hade blivit hämtad av polisen, berättar Julia.

Klockan var strax efter klockan ett på natten. Dansgolvet inne på närbelägna London Pub var fullt av människor. Discolampor blinkade i regnbågens färger och ur högtalarna pumpade musiken.

– Så gick jag ut på gatan, jag var på väg in till ett annat område som vi hade också. Då hörde jag skotten som avlossades.

Julia förstod direkt att något var fel. Väldigt fel.

– Jag tittade i riktning mot där skotten kom ifrån, och såg att det stod en man med en pistol och sköt folk. Jag såg folk ramla ihop. Folk skrek och hade panik.

”Springer mot honom”

Julia blev aldrig rädd. Reaktionen var instinktiv.

– Direkt när jag såg den här mannen kände jag att det är han, med tanke på att han stod med pistolen. Så då sprang jag bara mot honom.

Samtidigt såg Julia att andra också sprang mot den misstänkte gärningsmannen.

– Jag såg att det var en som lyckades få ner honom. Han sparkade ner honom i backen, och sen kom vi andra och alla bara slängde sig över honom. Den ena fick väck pistolen, den andra liksom… alla hjälptes åt så sjukt bra.

Två personer dödades och 21 skadades i skjutningen utanför gaybaren London pub i centrala Oslo. Tack vare bland annat Julia Pergadis insats kunde den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour gripas.

– Det är overkligt. Man tänker ”jag kommer aldrig vara med om en skjutning”. Man tänker ju så. Men så hände det ju då. Det var konstigt.

Här utanför Mulligans Irish Pub på Kristian IV s gate 4 övermannades gärningspersonen av allmänheten. Kort därefter greps han på platsen.
Här utanför Mulligans Irish Pub på Kristian IV s gate 4 övermannades gärningspersonen av allmänheten. Kort därefter greps han på platsen.

”Såg in i min själ”

Julia, som inte hade hela händelseförloppet klart för sig, frågade en av väktarna vad som hade hänt. Hon fick veta att människor skjutits till döds inne på London Pub. I samma stund tittade Zaniar Matapour upp på henne.

– Då kollade den här killen på mig, in i min själ liksom. Och då stirrade jag ju tillbaka. Jag gav honom den där blicken ”att vi tog dig”. Och det var så skönt.

Efteråt har Julia tänkt mycket på det som hände.

– Jag var aldrig rädd i stunden, däremot efteråt. Då kommer ju allting, när det lägger sig lite. Då var jag lite mer rädd.

”Jag var aldrig rädd i stunden, däremot efteråt”, säger Julia Pergadis.
”Jag var aldrig rädd i stunden, däremot efteråt”, säger Julia Pergadis.

”Vi har vunnit”

Efteråt har Julia träffat en av de andra som var med och stoppade den misstänkte gärningsmannen.

– Det var så skönt att träffa någon som också var med för att man fick en helt annan känsla. Vi har inte varit ensamma om det här.

Hon glädjer sig åt att Prideparaden blev av, trots att den av säkerhetsskäl blev inställd.

– Jag tycker det var skitbra. Jag var inte där själv för jag mådde lite dåligt då. Men jag tycker det var så härligt och fint att se alla människor som var där och jag blev så glad och stolt och kände att vi har verkligen vunnit över det här.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE