PRESENTERAS AV

Hjälten: Vill du hoppa fallskärm med mig?

1 av 5

avMartin Mederyd Hårdh

SVENSKA HJÄLTAR

Nicklas Jansson tog emot ett tårfyllt tack från Ingrid Elgander – för tack vare hans hjältedåd är hennes Bengt fortfarande vid liv.

Då hade Årets Livräddare också svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Jag fick kämpa mycket med det, säger Nicklas.

Nicklas hade ingen aning om att Bengt skulle dyka upp på Svenska Hjältar-galan. Men när han stod i rampljuset och tog emot sitt pris som Årets Livräddare kom överraskningen.

– Vad ska man säga? Jag blev överrumplad. Det var fantastiskt att få träffa Bengt och hans fru igen, säger Nicklas.

Det var för knappt ett halvår sedan som 27-årige Nicklas räddade 62-årige Bengt ur en brinnande lastbil som hängde mellan två vägbroar på E4. Hjälten släckte branden och lyckades hålla förarhytten på plats med en krok från sin kranbil – allt med risk för sitt eget liv.

”Är vid liv och tacksam”

För bara någon vecka sedan tog Nicklas kontakt med Bengt på Facebook för att kolla läget. Bengt skrev då att han inte tänkte komma på galan.

– Och det får man ju respektera. Jag vill inte pressa honom, sa Nicklas innan han gick upp på scenen.

Överraskningen var sedan total – till Cirkus-publikens jubel. Rösten stockade sig för Bengts fru Ingrid när hon talade till Nicklas. Och så kom tårarna.

– Jag är enormt tacksam att jag får ha Bengt kvar. Och det hade jag inte haft om inte du fanns.

Bengt förlorade bägge sina ben i olyckan.

– Men jag är vid liv och jag är så tacksam för det, sa han, och Nicklas gav ett snabbt svar:

– Jag är så tacksam för att du är en sådan kämpe.

Var inte förberedd alls

Nicklas anade ingenting. Bengt hade hållit masken i deras Facebook-konversation.

– Han skrev bara att han kommer inte, tyvärr. Så jag var inte förberedd på det här över huvud taget, säger Nicklas, som beskriver ett virrvarr av känslor.

– Det är en så otroligt allvarlig händelse som har fått sådana konsekvenser. Jag är otroligt glad att han lever och är den kämpe han är. Det var underbart att träffa honom igen.

Att Bengt inte skulle finnas om det inte vore för honom är en tanke som är svår att ta in.

– Det är svårt, men jag har förstått att så är det. Jag gjorde vad jag kunde och tydligen gav det utdelning, helt enkelt.

Högtflygande planer

Det är en hjälteinsats som ger hopp, bokstavligt talat. Nicklas hjältepris är en resa till USA, där han ska hoppa fallskärm över Grand Canyon. Årets Livräddare är orädd när han klättrar på brinnande lastbilar – och när han kastar sig ut från flygplan på flera tusen meters höjd.

Intresset för fallskärmshoppning är dessutom något han delar med Bengt, som var fallskärmsjägare när han var ung. Efter tacktalen föreslog Nicklas att de två tar ett hopp tillsammans framöver.

– Jag såg hur det lös i ögonen på honom. Det kommer han att uppskatta.