Årets medborgare

Småbarnsmamman knivhöggs 15 gånger: ”Var blod överallt”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Småbarnsmamman Caroline, 32, hade firat sin födelsedag med sin fru och goda vänner.

Men på vägen hem blev hon plötsligt brutalt överfallen och knivhuggen cirka 15 gånger med morakniv.

Utan hjälp av Zebastian Nyström Christén och Rosanna Olsson hade Caroline varit död i dag.

– Jag började skrika ”ta vad du vill ha” för jag trodde jag blev rånad. Det var då Zebastian och Rosanna reagerade, berättar Caroline Knutsson.

Hon hade varit ute och firat sin födelsedag med bland annat en god middag på restaurang tillsammans med goda vänner kvällen den 7 december förra året.

Efteråt tog de bussen tillbaka till hotellet de skulle bo på under natten. Klockan var efter tolv när de klev av vid hållplatsen Lindholmen i Göteborg. Strax efter det blev Caroline brutalt överfallen av en mörkklädd man som kom upp bakifrån och la sin arm om hennes hals. Den första sekunden trodde hon att det var ett skämt.

– Sedan fick jag en brännande känsla i min rygg, berättar Caroline.

Caroline blev svårt skadad och bland annat knivskuren i ansikte och armbågen. Hon lider fortfarande av sviterna efter attacken men tränar regelbundet och blir allt starkare.

Knivmannen högg henne besinningslöst i kroppen och ansiktet. Han slutade inte ens när hon föll till marken.

– Vid det laget kände jag hur jag började försvinna, att allt var varmt och skönt. Inget gjorde ont längre, berättar Caroline.

När hon låg där på marken såg hon en knivslida bredvid sig.

– Det var först då jag förstod att jag blivit knivhuggen.

Skrämde bort knivmannen

Totalt fick Caroline cirka 20 olika skador, varav minst en livshotande. Men det hade kunnat bli ännu värre om inte ett annat par som passerade förbi hade ingripit.

– Vi hörde ett skrik. Det lät som om någon höll på att dö. Zebastian såg hur en person högg en annan som låg ner. Vi skrek och sprang mot platsen, berättar Rosanna Olsson, 36.

De riskerade sin egen säkerhet för att få gärningsmannen att sluta hugga, vilket fungerade. Den svartklädda mannen avbröt och sprang från platsen.

Zebastian Nyström Christén, 36, ringde 112. Det tog fjorton minuter innan ambulansen kom och under tiden fick de instruktioner kring hur de skulle göra, berättar Rosanna.

– Vi trodde vi skulle förlora henne. Vi använde våra halsdukar och försökte stoppa blodet. Det var blod överallt. Bara tjockt, mörkt blod. Hon var skuren i bland annat ansiktet, låren och magen.

För att minska blödningarna ropade de även dit fler personer som kunde hjälpa till att hålla tryck mot såren.

– Blodförlust är den allra största faran. Jag tycker Zebastian och Rosanna är riktiga hjältar i detta för de åtgärder de vidtog har livsräddande funktion, säger Ragnar Ang som är överläkare i traumakirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På bilder från övervakningskameror kan man se hur ambulanspersonal kämpar för att rädda Carolines liv.

Överlevde tack vare ingripandet

Fortfarande har Caroline men efter attacken. Hon haltar, har smärtor och behöver läkarvård. Hon har också drabbats av posttraumatiskt stressyndrom efter händelsen. Men hon tränar flera gånger i veckan och kämpar för att bli starkare.

– Hur tackar man någon för sitt liv? Man ska egentligen inte överleva detta och så gör man det. Jag försöker vända det till något coolt. Jag hade aldrig klarat mig utan de här människorna, säger hon.

Rosanna är fortfarande mycket påverkad av händelsen och rösten bär inte riktigt när hon talar.

– Jag har mått jättedåligt. Men att rädda Caroline var det bästa vi kunde göra. Jag tror inte personen hade slutat hugga annars.

Zebastian instämmer.

– Där och då tänkte jag inte, bara agerade. Allt gick så fort. Men efteråt insåg jag att han hade ju kunnat springa emot mig. Men det fanns aldrig någon tanke att vända bort och gå vidare. Nu stack han i stället, som tur var.

På Svenska hjältar-galan den 17 december prisas Rosanna och Zebastian som Årets medborgare 2020.

Kramades och grät

Gärningsmannen kunde gripas genom polisens spaning och vittnesuppgifter från bland annat Rosanna och Zebastian. Det var slumpen som gjorde att just Caroline blev hans offer den där kvällen.

Mannen dömdes av hovrätten till åtta års fängelse för mordförsök och ska även betala 125 000 i kränkningsersättning till Caroline.

Under rättegången i tingsrätten fick Caroline för första gången sedan knivattacken möta paret som räddade hennes liv.

– Vi pratade knappt, vi bara kramades och grät allesammans. Jag vill verkligen tacka dem. Det vill alla i min närhet, säger hon.

Vansinnesdådet har satt djupa spår för Caroline och hon kämpar fortfarande för att hantera alla fysiska skador.

Lyser upp i mörkret

Det har gått drygt ett år sedan vansinnesdådet. Men för Zebastian och Rosanna är minnesbilderna fortfarande tydliga. Att få det här priset betyder mycket för dem.

– Det känns faktiskt häftigt. Det känns spännande och det är ändå en rätt så stor grej. Och det känns bra att göra det här för Caroline också. Hon nominerade oss till det här priset, säger Zebastian och Rosanna inflikar:

– Den stora hjälten för mig är ju Caroline som överlevde detta. Vi var de små hjältarna som hjälpte henne.

De tror båda att Svenska Hjältar-galan är viktig, för att inspirera och väcka hopp.

– Det är en gala jag själv alltid tittar på. I detta mörker behöver man att lysa upp alla hjältar som finns, även de små hjältarna som hjälper pensionärer till stora dåd. Jag tycker det är jättefint.

För Zebastian är det självklart vilka som är årets stora hjältar.

– Det är sjukvården och alla som jobbar inom den som är hjältar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

TIPSA AFTONBLADET OM DIN HJÄLTE
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska hjältar-galan 17 december 2020 – så görs den coronaanpassad

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Svenska hjältar

Våldsbrott

Brott

Lindholmen

Civilkurage

Malmö