Johanna, 30, sprang ikapp knivmannen: ”Skulle inte komma undan”

Höll kvar gärningsmannen efter mordförsöket

VALLENTUNA. Utanför apoteket mitt i centrum gick en 17-åring i ungdomsgänget till attack med en kniv.
Småbarnspappan Glenn höggs fyra gånger i magen.
– Jag tänkte att om jag inte tar fast han som gjorde det kommer vi kanske aldrig få reda på vem han var, säger Johanna Östlund.

Det var i fredags förra veckan som en grupp vänner hade träffats på krogen i Vallentuna centrum för att fira in semestern. Caszandra Vacchi, 30, var där med sin sambo Glenn. Vid 23 på kvällen lämnade de krogen för att åka vidare hem till en vän. På väg mot busstationen möter de ett ungdomsgäng som är runt 15–17 år.

– Allt hände väldigt snabbt, jag såg att det blev någon form av tjafs. Många brukar vilja tjafsa med Glenn för att han har tatueringar och så, trots att han verkligen inte är en sån. Det jag ser sen är hur Glenn kommer gående mot mig blödande. Hans nya vita tröja var helt vinröd, säger Caszandra.

En barndomsvän till henne, Johanna Östlund, hade varit närmare Glenn när det hände. Ingen i sällskapet hade sett killarna tidigare.

– Glenn sa till killen som var i 15-årsåldern att visa respekt för äldre, och det var efter det som de två unga killarna gav sig på Glenn.

Johanna hinner uppfatta att den lite äldre killen, som är i 17-årsåldern, har en kniv och att han hugger Glenn med den.

– Jag reagerade instinktivt genom att ta upp pepparsprayen som jag hade i handväskan och spraya i hans ansikte, säger Johanna.

Johanna Östlund tog upp jakten på gärningsmannen och hans kompis, och filmade dem med sin mobilkamera för att dokumentera bevis.
Johanna Östlund tog upp jakten på gärningsmannen och hans kompis, och filmade dem med sin mobilkamera för att dokumentera bevis.

Sprang efter från centrum

De två killarna lämnade då platsen och försökte fly norrut.

– Jag tänkte att om jag inte följer efter dem nu så kommer polisen kanske aldrig att få fast han med kniven. Jag tänkte bara att han inte skulle få komma undan med att knivhugga människor, säger Johanna.

Hon tog upp sin mobiltelefon och började filma killarna, samtidigt som hon följde efter. När de förstod att hon filmade och var efter dem började de springa snabbare.

– Det fortsatte några minuter. När vi passerade ett buskage såg jag hur killen kastade in kniven där innan de fortsatte, säger Johanna.

Hon fortsatte att följa efter killarna, samtidigt som hon ringde 112. Efter ytterligare några minuter kom första polisbilen till platsen.

– Jag var så jävla arg på den här killen, och sen var jag rädd eftersom jag inte visste hur det hade gått för Glenn som låg allvarligt skadad på torget, säger hon.

På torget försökte sambon Caszandra tillsammans med andra hålla Glenn vid liv i väntan på ambulans.

– Vi höll tryck på varsin ingång från där kniven gått in. Glenn skrek hela tiden och hade så fruktansvärt ont. Han trodde att han skulle dö. Jag tänkte det jag också. Och på barnen och på vad som skulle hända, säger Caszandra.

Caszandra Vacchis sambo blev knivhuggen på vägen hem från krogen, tack vare Johanna Östlund kunde polisen gripa gärningsmannen direkt efter.
Caszandra Vacchis sambo blev knivhuggen på vägen hem från krogen, tack vare Johanna Östlund kunde polisen gripa gärningsmannen direkt efter.

Livshotande skador

En ambulanshelikopter transporterade Glenn till Karolinska sjukhuset i Solna. Knivhuggen hade punkterat ena lungan och gjort hål i både levern, gallblåsan och tarmarna.

– Under flera timmar visste jag inte hur det skulle gå, om han skulle överleva, säger Caszandra som på grund av pandemin inte kunde åka med till sjukhuset utan fick vänta hemma på besked.

Tack vare Johannas insats anhölls 17-åringen misstänkt för mordförsök.

– Jag agerade bara instinktivt. Först efteråt har jag tänkt på min son och på att det hade kunnat bli en farlig situation, eftersom han hade kniv, säger hon.

Med hjälp av ett gåbord har Glenn varit uppe och provgått på sjukhuset, trots dränaget i lungan.
Med hjälp av ett gåbord har Glenn varit uppe och provgått på sjukhuset, trots dränaget i lungan.

Glenns tillstånd stabiliserades snabbt på sjukhuset. Från att ha legat med livshotande skador blev hans tillstånd på bara en vecka tillräckligt stabilt för att han ska få komma hem till helgen.

– Personalen på sjukhuset säger att det har gått mirakulöst snabbt. Glenn har varit väldigt målmedveten, han längtar hem till barnen och till att vi ska ha semester tillsammans. I dag ska de ta bort dränaget i hans lunga som de använt för att få ut allt blod därifrån och sen ska han få komma hem, säger Caszandra.

Den 17-åriga mannen anhölls samma kväll misstänkt för mordförsök, men släpptes senare.

– Misstankarna mot den mannen kvarstår och förundersökningen pågår, säger kammaråklagare Vida Paridad.

Glenn och sambon Caszandra på sjukhuset. De längtar tills Glenn får komma hem till familjen igen.
Glenn och sambon Caszandra på sjukhuset. De längtar tills Glenn får komma hem till familjen igen.
När Svenska hjältar besöker brottsplatsen en vecka efter dådet syns fortfarande spår av blod på torget.
När Svenska hjältar besöker brottsplatsen en vecka efter dådet syns fortfarande spår av blod på torget.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.