Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Unga tjejerna räddade man ur eldinfernot – hyllas av räddningstjänsten

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Botilda, Meriam och Daniella lyckades få ut mannen ur den övertända villan.

Nu hyllas tjejerna av räddningstjänsten.

– De räddade livet på mannen, säger Christian Ferm, yttre befäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

Botilda Guthenberg vaknade av röklukt.

Foto: Privat

23-åriga Botilda Guthenberg bor i bostadsområdet Bergvik i Södertälje. Runt klockan 00.30, natten mot fredag den 7 maj, vaknade hon av röklukt. Hon satte sig upp i sängen och väckte sin sambo.

– Han sade att han inte kände någon lukt och somnade om igen, säger Botilda.

Hon steg upp ur sängen, gick fram till fönstret som stod på glänt och drog upp persiennerna. Då såg hon att ett stort svart rökmoln låg över hela gatan, vilket LT var först med att berätta om.

– Samtidigt som jag stod i fönstret kom en bil körandes på gatan. Två tjejer hoppade ur innan bilen ens hade stannat, säger hon.

Tjejerna i bilen var Meriam Issa 20, och Daniella Razai, 21. De var på väg hem när de såg att svart rök bolmade ut ur en tegelvilla. Tjejerna gick fram till tegelvillan och såg att ytterdörren var öppen och att en man stod i hallen.

Meriam och Daniella frågade om mannen behövde hjälp. När han svarade ja ledde de honom ut.

– När jag kom fram till huset hade mannen kollapsat utanför ytterdörren. Meriam försökte hjälpa honom upp och Daniella pratade med SOS Alarm i telefonen, säger Botilda.

Huset som låg tvärs över gatan från Botildas hus i lågor.

Foto: Privat

Lade mannen i stabilt sidoläge

Röken utanför ytterdörren var så tjock att det inte gick att se sina egna fötter. Botilda, Meriam och Daniella frågade mannen om det fanns någon mer människa i huset. När han svarade nej flyttade de honom med gemensamma krafter några meter längre bort ner på gatan.

– Egentligen ville vi flytta honom ännu längre bort, men han var i chock och andades snabbt. Jag förstod att han skulle svimma om han inte fick lägga sig ner och lugna ner sig, säger Botilda.

Hon placerade mannen i stabilt sidoläge, klappade honom försiktigt på huvudet och pratade med honom för att han skulle varva ner.

Mannens andning blev plötsligt djupare och långsammare. Han svarade inte på tilltal och Botilda kunde knappt känna hans puls.

– Jag tryckte med fingrarna i hans hand och sade åt honom att trycka tillbaka, vilket han gjorde. På vis kunde jag veta att han var vaken.

Efter vad som kändes som en evighet kom räddningstjänsten till platsen. Mannen bars iväg på bår och kördes till sjukhus. Brandkåren påbörjade släckningsarbetet.

– Jag, Meriam och Daniella pratade med polisen och blev undersökta av ambulanspersonal. Vi hade fått i oss mycket rök, säger Botilda.

Huset som låg tvärs över gatan från Botildas hus brann ner till grunden.

Foto: Privat

Botilda: ”Bästa känslan i livet”

Huset gick inte att rädda. Idag är allt nedbrunnet förutom delar av ytterväggarna.

Botilda har varit i kontakt med mannens anhöriga. Till en början var hans tillstånd kritiskt, men nu ska läget vara mer stabilt och han har flyttats från IVA.

– Jag kände en extrem lättnad när hans anhöriga berättade att han förmodligen skulle klara sig. Det var den bästa känslan i livet, säger hon.

Hyllas av brandkåren

Christian Ferm, yttre befäl på Södertörns brandförsvarsförbund, var på plats och ledde släckningsarbetet i Bergvik den här natten. Han imponerades stort av Botildas, Meriams och Daniellas insats.

– Jag tycker att det är fantastiskt hur de tre tjejerna har samverkat. De gjorde en jätteinsats. De räddade livet på mannen, det är jag övertygad om, säger Christian Ferm.

Han menar att privatpersoners ingripanden ofta är skillnaden mellan liv och död.

– Det är viktigt att uppmärksamma sådana här insatser. Att någon på plats gör en insats är ofta otroligt avgörande. Många gånger är det när civila personer griper in som liv räddas, säger Christian Ferm.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag tänkte att jag måste få ut barnen – sen kunde jag dö”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Civilkurage

Södertörns brandförsvarsförbund

SOS Alarm

Södertälje

Svenska hjältar