Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Här firar 106-åringen sin frihet efter vaccinet: ”Skålade i bubbel”

I elva månader har Hildur Eriksson, 106, varit isolerad på sitt äldreboende.

Efter två doser vaccin kunde hon i lördags äntligen gå på fest och skåla med familjen.

– Det var jätteroligt men vad himmelens mycket disk det blev, säger Hildur.

I januari förra året flyttade Hildur Eriksson, 106, från Sundsvall till Solna för att komma närmare sina barn och barnbarn. Från att ha bott i egen lägenhet och klarat sig själv flyttade hon in på äldreboendet Polhemsgården.

– Tanken var att vi skulle kunna träffas oftare men redan den 11 mars blev det besöksförbud på äldreboendet, säger dottern Eva Eriksson.

Hildur Eriksson, som föddes 1914, har överlevt fyra pandemier – covid-19 blir den femte. Hon är uppvuxen i Älandsbro utanför Härnösand och när spanska sjukan härjade som värst var även hon sjuk.

– När nyheterna om coronapandemin kom tog mamma det med jämnmod. Hon är van att laga efter läge och är positiv som person, säger dottern.

Utflykterna som hade planerats inför Hildurs flytt till Stockholm fick ersättas av telefonsamtal. Först närmare sommaren kunde de träffas igen, men utomhus bakom en plexiglasskiva.

– Jag har aldrig känt mig isolerad. Det är ju mycket upp till mig om jag har det bra. Och det är så många som vill sitta och prata med mig. Många här på boendet har ingen som bryr sig om dem. Och jag har så många. Det tycker jag känns orättvist, säger Hildur Eriksson.

Dottern Eva Eriksson och Hildur Eriksson, från ett möte bakom plexiglasskiva.
Dottern Eva Eriksson och Hildur Eriksson, från ett möte bakom plexiglasskiva.

Pandemianpassat kalas

Den 15 december firade Hildur Eriksson en pandemianpassad 106-årsdag i isoleringen. Dottern Eva Eriksson hade samlat 25 familjemedlemmar och vänner utanför äldreboendet för att sjunga för Hildur. Men det var att få träffa familjen på riktigt som hon längtade efter. Den 28 december fick Hildur den första dosen av coronavaccinet och den 20 januari den andra. I tisdags förra veckan hävdes äntligen besöksförbudet på äldreboendet.

– Det var såklart helt fantastiskt att få komma och träffa henne på riktigt. Jag skuttade dit direkt med min sax och klippte hennes hår och sen planerade vi för helgens middag, när hon skulle hem till mig och träffa familjen, säger dottern Eva Eriksson.

På Hildurs 106-årsdag samlades 25 personer utanför äldreboendet för att sjunga för henne.
På Hildurs 106-årsdag samlades 25 personer utanför äldreboendet för att sjunga för henne.

Fem trappor utan hiss

I lördags var det äntligen dags för Hildur Eriksson att lämna äldreboendet. Nyklippt och med finklänningen på. Middagen var hos dottern Eva som bor fem trappor upp, utan hiss.

– Innan pandemin kunde hon gå de fem våningarna utan problem. Men nu fick hon stanna och vila. På äldreboendet har det bara funnits en korridor hon kunnat gå fram och tillbaka i så hon har inte riktigt kunnat hålla igång som innan.

Uppe på våning fem väntade utöver Eva även Hildurs barnbarn och barnbarnsbarn på att träffa henne.

– Hon var så oerhört glad. Vi skålade för friheten och hon drack bubbel, trots att hon egentligen inte är så förtjust i det. Sen busade hon med barnbarnsbarnen. Vi hade det väldigt fint.

I lördags kväll fick Hildur äntligen gå bort på middag och träffa familjen igen.
I lördags kväll fick Hildur äntligen gå bort på middag och träffa familjen igen.

Vill gå ut på restaurang

Under isoleringen har Hildur sagt att hon utöver att träffa familjen framför allt längtar efter att gå ut och äta på restaurang.

– Det var det första hon sa att hon ville göra nu också. Men jag tänker att vi får vänta lite med det och äta hemma så länge. Vi andra är ju inte vaccinerade och det är fortfarande en pandemi. Men sen så fort det går, då ska vi gå ut och äta på restaurang tillsammans, säger dottern Eva Eriksson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.