Okänd kvinna räddade femåriga Alexandra

Alexandra Martin var fem år när hon var nära att drunkna i en å. En okänd kvinna räddade hennes liv, nu efterlyser Alexandra sin hjälte.
Alexandra Martin var fem år när hon var nära att drunkna i en å. En okänd kvinna räddade hennes liv, nu efterlyser Alexandra sin hjälte.

När 33-åriga Alexandra Martin var fem år gammal var hon nära att drunkna i en å. Men då dök en okänd kvinna ned i vattnet och lyckades hitta Alexandra och rädda henne. Händelsen har format Alexandras liv. Nu vill hon gärna hitta sin okände hjälte.

– Hon är anledningen till att jag lever. Jag skulle så gärna vilja tacka henne, säger Alexandra Martin.

En varm sommardag 1993 befinner sig Alexandra Martin vid en å nära Yngsjö havsbad i Åhus. Hon badar i ån och har en vuxen med sig.

Alexandra går ut en bit i vattnet och tar sedan några simtag in till strandkanten. Precis som hon har lärt sig av sin mamma.

På andra sidan ån badar två andra barn. De hoppar från slänten som sluttar tvärt ned mot vattnet.

– De hoppade i där det var djupt och simmade till kanten. Där vågade jag inte vara. Jag höll mig på den andra sidan där jag bottnade, berättar Alexandra.

Den vuxne som är med Alexandra vid ån står på en liten gångbro intill. Efter en stund ska denne ha föreslagit att hon skulle hoppa från grässlänten som de andra barnen.

– Jag låtsas först inte om det här och fortsätter att simma där jag bottnar. Men till slut säger den vuxne att jag i stället ska simma tvärs över hela ån - till den sidan där barnen hoppar.

”Allt blir svart”

Alexandra gör som hon blir tillsagd men det slutar i katastrof. När hon tagit några simtag blir hon ängslig och vill känna efter botten med tårna. Men tårna famlar förgäves.

– Jag tänker att jag måste sätta ned fötterna. Då kommer jag under vattnet. Jag får panik och sprattlar jättemycket.

Alexandra får tag i en trädgren som hänger ned över vattnet. Men grenen går av. Den korta stunden hinner hon möta sin vuxne bekants blick. Hon upplever det som om att denne inte gör någon ansats för att rädda henne.

Alexandra sjunker som en sten.

– Allt blir svart. Sedan känner jag ett slag. Det nästa jag minns är att jag ser en gräskant.

Alexandra har dragits upp ur vattnet av en okänd kvinna.

– Jag är väldigt rädd och ganska slö. Jag kämpar för att komma tillbaka och få luft. Jag förstår först inte att det är en människa som håller i mig och trycker mig mot gräskanten.

Kvinnan är rasande och undrar vad flickans föräldrar är. Hon skäller ut den vuxne som är med Alexandra vid ån. Hen ska då ha försvarat sig och sagt att ”Jag skulle precis hoppa i”.

– Kvinnan svarar då ”Det skulle du inte alls”. Hon var extremt arg.

Av rädsla för repressalier tar Alexandra sin vuxne bekants parti. Hon håller med denne och säger att hen har rätt – hen skulle ha räddat henne. Det blir en livlig diskussion. Till slut går kvinnan i väg.

Hoppas på Aftonbladets läsare

Åren går och Alexandra växer upp. Händelsen vid ån följer henne genom livet som ett trauma.

Först i vuxenålder slutar hon klandra sig själv. Hon tar avstånd från den vuxne som var med vid ån och säger upp bekantskapen.

Idag är Alexandra 33 år gammal och har två barn som är 1 respektive 3 år gamla. Hon arbetar som AT-läkare och funderar på att vidareutbilda sig med inriktning på barns hälsa.

Samtidigt kan hon inte sluta tänka på sin ”räddare”.

– Jag är övertygad om att ingen annan skulle ha hoppat i för att rädda mig. Kvinnan visade stort civilkurage och var oegoistisk. Hon stod upp för ett barns rättigheter.

Nu vill Alexandra gärna hitta sin hjälte och tacka henne personligen. Hon har några få ledtrådar om henne.

– Kvinnan var slank och solbränd. Jag tror att hon hade mörkblont hår. Kanske var hon en av de kvinnor jag såg sola vid ån.

Alexandra har lagt ut en efterlysning på Facebook men den har inte gett något resultat. Nu hoppas hon på att någon av Aftonbladets läsare har hört talas om händelsen och vet vem kvinnan är. Eller kanske att kvinnan själv artikeln i tidningen och hör av sig.

– I så fall får man gärna skicka ett mejl till reportern som intervjuat mig och så förmedlar hon kontakten, säger Alexandra.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.