Nils odlar maskar som ska bli mat – ”har nötaktig smak”

Visste du att vi svenskar i genomsnitt åt 78,6 kilo kött per person förra året?

Men den siffran kan komma att sjunka.

Systemvetaren Nils Österström har satsat på idén att odla mjölmaskar. Maskar som kan användas i exempelvis köttbullar.

– Det är bra för dig själv och för planeten. Insekter innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler och har samma proteinkvalitet som nötkött men en hundradel av klimatpåverkan, säger Nils Österström, 43.

Moraföretaget Tebrito odlar sedan några år tillbaka mjölmask. Nils Österström är medgrundare och vd.

– Det här är vårt insektsmjöl. Det är 88-procentigt rent mjölmaskprotein, säger han och visar upp en genomskinlig burk med ett vitt pulver i.

De började med sin verksamhet genom att tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) se om det gick att utvinna protein ur mjölmaskar.

– Det gick och då startade vi bolaget för att producera insekterna. Just nu är det superspännande tider, för mjölmasken har precis blivit godkänd inte bara i Sverige utan hela EU. Det är verkligen dagen vi har väntat på!

Somnar in

Nils och hans arbetskamrater använder sig av kli eller maltrester från ölindustrin. Där får mjölbaggar lägga sina ägg som sedan blir till nya mjölmaskar. Det tar ungefär nio veckor för en mjölmask att växa till sig.

–Vi odlar insekterna, mjölmask då, i lådor. Man kan producera väldigt stora mängder på väldigt liten yta. En liten del får gå vidare och bli mjölbaggar.

För att mjölmaskarna ska växa snabbare tillförs potatisskal. När larverna är färdiga är det dags att skörda.

– Vi har en maskin som separerar ut levande insekter från döda, en mekaniserad process där vi får larver för sig, foderrester för sig och frass (reds anm: insekternas avföring) för sig. Sedan kyler vi ner larverna så de går i dvala.

Efter det avlivas maskarna.

– Man kan skörda dem på ett väldigt humant sätt. De somnar och sedan hamnar de på tallriken!

Tebrito är leverantör av insektsingredienser, de producerar alltså ingen egen mat i nuläget.

– Vi har samarbetspartners som har utvecklat köttbullar, korv, pannkakor, olika proteindrycker så det är väldigt mycket man kan göra med mjölmask. Det är det som är så roligt, den smakar så bra i grunden. Den har en svagt nötaktig smak, den är väldigt trevlig.

Vilken är din personliga favorit som man kan göra av det här pulvret?

– Pannkaka gjorde vi där vi bytte ut hälften av mjölet mot insektsprotein och det blev fantastiskt gott. Annars gillar jag mjölmaskar som dem är, kokta förstås, sedan tacokrydda och i stekpannan. Supergott!

Samarbete med restauranger

Nils berättar att de är i full gång med att skala upp verksamheten. Redan till hösten planerar de att kunna börja leverera större mängder mjölmask från sin nya anläggning. Där kommer de också ha en livsmedelsgodkänd yta, berättar han.

– Vi kommer annonsera, vi kommer inte skämmas när våra maskar kommer in i olika produkter. Det vi ser redan nu är att det finns restauranger som är villiga att ta in våra insekter och det skulle vara jätteroligt att samarbeta.

Hur tror du att våra matvanor kommer se ut om tjugo år?

– Då är det här helt självklart. Det kommer vara en viktig del av vår kost. Jag tror vi kommer äta mer vegetabiliska proteiner, jag tror vi kommer äta mer insekter såklart.

För Nils är det inga konstigheter att äta insekter, men han inser att det kan finnas ett motstånd bland svenskarna.

– Pulvret där är det många, många fler som säger ”jaha, det här kan jag tänka mig” men man äter ändå med ögonen och det är en tillvänjningseffekt, det var så även för mig. Det är som sushi som svenskarna lärt sig äta. Det tar en stund innan man tycker att det är helt okej.

Nils Österström visar upp mjölmaskarna som företaget odlar i sin nya anläggning; en nedlagd kättingfabrik i Orsa. Ur maskarna utvinns protein som är tänkt att kunna användas i livsmedel.
Nils Österström visar upp mjölmaskarna som företaget odlar i sin nya anläggning; en nedlagd kättingfabrik i Orsa. Ur maskarna utvinns protein som är tänkt att kunna användas i livsmedel.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.