PRESENTERAS AV

Tewodros tog ratten när föraren svimmade

Foto: Privat/TT/Montage
Tewodros ingrep när föraren svimmade. Bussen på bilden har inget med händelsen att göra.
SVENSKA HJÄLTAR

Föraren hade svimmat och dubbeldäckaren körde in i vajerräcket. Då rusade Tewodros Gizachew fram och räddade passagerarna, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

– Man vet aldrig vad som kunde ha hänt, det var tur att vi reagerade, säger han till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det smällde i den dubbeldäckade bussens vänstra sida när den körde in i vajerräcket första gången. Sedan hände det igen – och igen. Fordonet rusade längs riksväg 66 mot Västerås på torsdagskvällen och det var tydligt att föraren tappat kontrollen.

Tewodros Gizachew, som var på väg hem från jobbet i Ludvika, tvekade inte en sekund. Han rusade fram till ratten för att avvärja katastrofen.

– Jag skyndade mig fram till chauffören och såg att han satt stilla och var alldeles kall. Han stirrade stint på en punkt långt borta med ratten i ett starkt grepp, berättar han.

Lyckades stanna

Tewodros förstod att chauffören hade svimmat eller drabbats av ett anfall. Han tog tag i ratten och försökte få bussen på rätt köl igen men förarens grepp var för starkt. Inte förrän Tewodros kollega Luis, som också var på bussen, gav sig in i kampen lyckades de.

– Luis sträckte in foten och bromsade och vi fick ned farten. Till slut slappnade föraren av och jag kunde lätt styra bussen åt rätt håll, säger Tewodros.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

De svängde av och stannade på en sidoväg utanför Surahammars Golfklubb. Snart kom räddningstjänst med brandbilar och ambulans. Föraren hade då kvicknat till nog för att själv kunna kliva ur bussen. Han fördes med ambulans till sjukhuset, där han under fredagen var kvar för provtagning enligt Fabian von Esson som är operativ chef på Axelssons buss.

– Rent fysiskt mår han rätt så bra. Psykiskt är det naturligtvis jobbigare. Han var väldigt orolig för alla passagerare, hur de hade klarat sig. Som tur var gick det ju bra för alla, säger Fabian von Esson till Vestmanlands Läns tidning.

Metalt förberedd

Tewodros berättar att hans ingripande var instinktivt. Till vardags jobbar han som elingenjör på ABB men på meritlistan har han både militär träning och arbete som pilot.

– Jag är utbildad inom det militära och hade inga problem att fokusera. Jag är mentalt förberedd på sådana här situationer, säger han.

Händelsen har inte gjort honom rädd för att åka samma busslinje igen.

– Jag åkte med samma bussbolag dagen efter igen, jag har inget problem med det. Det viktigaste är att alla klarade sig, säger Tewodros Gizachew.

ARTIKELN HANDLAR OM