Daniel, 31, satt livlös och krampade – mitt i rondellen

Daniel krampade hysteriskt bakom ratten innan han blev helt livlös.

Förbipasserande Jens agerade handlingskraftigt – och räddade liv.

– Jag är extremt tacksam, säger Daniel.

31-åriga Daniel Andersson jobbar som biltekniker på en verkstad i Sundsvall. Förra fredagen var en vanlig dag på arbetet för honom. Strax före klockan 13 skulle han provköra en kunds bil för att hitta felet på fordonet.

– I jobbet ingår att testa bilar för att kunna sätta en diagnos på dem, säger Daniel.

Han svängde ut på väg E14 och körde ett hundratal meter. Sedan blev allt svart för honom.

– Det sista jag minns är att jag passerade en bensinmack, säger han.

Daniel Andersson fick ett kraftigt krampanfall bakom ratten.
Daniel Andersson fick ett kraftigt krampanfall bakom ratten.

Bilen rullade upp i rondellen

Samtidigt var snickaren Jens Öberg, 43, ute och åkte i sin bil. När han kom fram till en cirkulationsplats på väg E14, där hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen råder, såg han någonting konstigt: En bil körde sakta upp i rondellen.

– Det var ingen dramatisk krock. Bilen rullade fram och blev stående med framhjulen på upphöjningen, säger Jens.

Några andra bilar tutade och körde runt den stillastående bilen. Men Jens tyckte att situationen såg misstänkt ut. Han funderade över om allting verkligen stod rätt till med föraren.

– Jag tittade in i bilen och såg att mannen bakom ratten krampade hysteriskt.

Daniel var helt livlös

Han fattade snabbt beslutet att han måste ingripa. Han körde bort ett tiotal meter och parkerade i vägrenen. Sedan sprang han tillbaka till rondellen och öppnade dörren till bilen där den krampande mannen, alltså Daniel Andersson, satt.

Jens försökte få kontakt med Daniel utan att lyckas.

– Han satt i bilen och ryckte med hela bröstkorgen i samma takt som hjärtat slår. Han hade foten på bromsen. Jag tänkte att det var tur att han inte tryckte på gasen.

Jens tog upp sin mobiltelefon för att larma 112. Men då blev Daniels ryckningar svagare och han började även bli vit i ansiktet. Efter en kort stund blev han helt livlös.

Jens lade telefonen på taket och tänkte att han var tvungen att agera snabbt.

– Jag vinkade på en bil som kom körande mot rondellen. Han stannade och klev ur. Jag skrek att han skulle larma 112, säger Jens.

Jens Öberg agerade metodiskt när Daniel behövde hans hjälp som mest.
Jens Öberg agerade metodiskt när Daniel behövde hans hjälp som mest.

Blå om läpparna och kritvit i ansiktet

I samma veva fattade han tag om livlöse Daniel och försökte att dra ut honom ur bilen. Daniels fot fastnade i någonting, varpå den andra bilisten som var i full färd med att larma 112 tog loss foten.

Jens lade Daniel, som vid det här laget var blå om läpparna och kritvit i ansiktet, i stabilt sidoläge i rondellen.

– Direkt när han var i stabilt sidoläge hörde jag hur han gurglade till och började andas igen. Jag försökte få honom att vakna till. Jag slog honom lätt på kinden, skakade om hans kropp och ställde frågor.

Fler personer anslöt till platsen. Bland annat en kvinna som hade med sig en filt som Daniel fick på sig för att hålla värmen.

– Han kom igång och återfick färgen i ansiktet. Efter en stund kunde han säga sitt namn, säger Jens.

Läkarna har inga svar

Efter ungefär tio minuter var ambulans på platsen. Sjukvårdarna lade Daniel på en bår och körde honom till Sundsvalls sjukhus. Framme på akuten fick han ytterligare ett krampanfall.

– Jag fick medicin mot krampanfallen och mot epilepsi. Sedan höll de mig under uppsikt, säger Daniel.

På eftermiddagen dagen därpå fick han åka hem på permission. På måndagen åkte Daniel tillbaka till sjukhuset för fler kontroller.

– Läkarna har sagt jag fick ett krampanfall. De har ingen aning om varför. De har inte sagt någonting om att det var ett epilepsianfall eller hjärtstopp. De håller på att kolla upp det nu. Jag går på kontroller och har lämnat massor av prover. Än så länge har de inte hittat något fel på mig, säger Daniel.

Jens, som bland annat har jobbat som badvakt, gått kurser i HLR och tävlat i livräddnings-SM, teori är att Daniel fick hjärtstopp.

– Från att bröstkorgen lyftes kraftigt vid varje hjärtslag rörde sig bröstkorgen svagare och svagare tills den var helt stilla. Jag är inte säker men jag tror att hjärtat lade av. Jag handlade där efter, säger Jens.

Daniel kördes till Sundsvalls sjukhus.
Daniel kördes till Sundsvalls sjukhus.

Daniel: Många körde bara förbi mig i rondellen

Daniel mår idag bra. Han ska vara sjukskriven i åtminstone i några veckor.

– Jag är extremt tacksam över Jens insats. Jag minns ju ingenting av vad som hände men har fått allting återberättat för mig. Som jag förstår var det många som bara körde förbi mig i rondellen och struntade i mig. Om inte Jens hade stannat och tittat till mig kanske ingen hade gjort det. Jens har i stort sett räddat mitt liv, säger Daniel.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE